Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym gości na naszych talerzach już od dłuższego czasu. Jest naprawdę pyszna – aromatyczna, trochę rozgrzewająca, o lekkiej konsystencji. Delikatny smak dyni dobrze podbija zarówno mleko kokosowe, jak i dodatek kurkumy, czosnku i cynamonu. To doskonała propozycja obiadowa – można ją przyrządzić na lekkie pierwsze danie lub jako pełnowartościowy posiłek, jeśli dobrze skomponujemy dodatki do niej.
Obecnie zdecydowanie mniej popularna jest zupa z dyni na mleku krowim – trochę zapomniany smak, który na pewno znają nasze babcie i prababcie. Taką zupę przygotowuje się ją na słodko, a podaje z zacierkami lub kluskami lanymi. Jeśli nie znacie tej kompozycji smakowej, zachęcamy, by ją wypróbować! Taka zupa nada się zarówno na śniadanie, jak i na lekki obiad.
Dynię, ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę, wrzuć warzywa i gotuj tak długo, aż wszystkie będą miękkie. W tym czasie pokrój kostkę cebulę, czosnek wyciśnij w wyciskarce, a imbir zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, wrzuć rozdrobniony czosnek i imbir, dodaj dwie łyżki mleka kokosowego i wymieszaj. Przesmaż, aż składniki się połączą i dodaj je do gotującej się zupy. Następnie wlej jeszcze odrobinę oleju i zeszklij cebulę, a gdy będzie gotowa, również wrzuć do zupy. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij zupę z palnika i zblenduj ją na gładką masę przy użyciu blendera. Wlej pozostałą ilość mleka kokosowego, dopraw kurkumą, cynamonem i obiema paprykami, a na koniec solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z kleksem śmietany, wędzonym twarogiem lub z grzankami.
Zobacz również nasz prosty przepis wideo na zupę krem z dyni:
Składniki:
Dynię skrop odrobiną oliwy, oprósz lekko solą i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C – powinna być miękka po około 40 minutach. Następnie rozetrzyj ją lub zblenduj na gładkie puree. Z mąki, wody i jajka zagnieć ciasto – powinno być twardsze niż to na pierogi. Do garnka wlej mleko, lekko je posól, posłodź i zagrzej (nie zagotowuj go!). Przygotuj zacierki – odrywaj nieduże kawałki ciasta i zacieraj je w palcach. Wrzucaj je na gorące mleko i gotuj, cały czas mieszając. Dodaj także puree z dyni i dobrze rozmieszaj. Jeśli zupa jest bardzo gęsta, dodaj odrobinę wody. Dopraw cukrem według swoich upodobań. Podawaj z migdałami (całymi lub płatkami) lub odrobiną cynamonu.