Sos to najlepszy pomysł na dopracowanie dania. Nadaje on wyjątkowego aromatu potrawie i sprawia, że danie soczyste i doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami. Ryba w sosie również po prostu świetnie smakuje, dlatego mamy dla was 3 propozycje. Śmietanowy? Koperkowy? A może pomidorowy? Wybierz swój ulubiony sos!
Składniki (na 2 porcje):
Czosnek wyciskamy w wyciskarce. Śmietanę, musztardę i sok z cytryny mieszamy w misce lub kubku. Dodajemy rozdrobniony czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem polewamy pieczoną, grillowaną bądź smażoną rybę. Możemy też polać nim filety surowych ryb, które będziemy zapiekać w naczyniu żaroodpornym.
Ryba w sosie śmietanowym będzie bardzo delikatna. To pyszny sos, ale powinny na niego uważać osoby, które dbają o linię – ma sporo kalorii! Można obniżyć jego kaloryczność, dodając gęsty jogurt naturalny zamiast śmietany.
Zobacz przepis na łososia w sosie śmietanowym:
Składniki (na 2 porcje):
Cebulę kroimy drobno, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aby się lekko zeszkliły. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wsypujemy oregano, bazylię i tymianek, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sosem pomidorowym możemy zarówno polać gotową już rybę, jak i dodać ją do smażącej się ryby (wtedy warto zwiększyć ilość składników) bądź przygotowanej do pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Ryba w sosie pomidorowym, jeśli tylko nie dodamy zbyt dużo oleju, będzie lekkim i przyjemnym daniem.
Składniki (na 2 porcje):
Gorący bulion wlej do niedużego garnuszka. Śmietanę dobrze połącz z mąką, a następnie wlej do bulionu i wymieszaj. Dodaj masło i sok z cytryny. Posiekaj koperek i również dorzuć go do sosu. Podgrzewaj przez kilka minut na niewielkim ogniu (by sos nie zawrzał), dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ryba w sosie koperkowym to pyszna danie, ale ze względu na sporą liczbę kalorii, powinny na nie uważać osoby na diecie. Sos koperkowy można podać do gotowej ryby lub przyrządzić go na patelni (warto wtedy zwiększyć ilości składników).
Wskazówka: Sos koperkowy możesz przygotować także na zimno. Przyrządź wówczas sos śmietanowy jak w pierwszym przepisie i dodaj do niego posiekany koperek.