Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie [PRZEPIS]
Sernik z malinami to jedno z najpyszniejszych ciast, które możecie przygotować w sezonie na te pyszne owoce. Na spodzie znajduje się kruche ciasto, którego nie trzeba wcześniej podpiekać, środek stanowi pyszna masa serowa, a wierzch to aromatyczne maliny i chrupiąca kruszonka. Musicie spróbować, bo warto! Przed wami nasz przepis na sernik z malinami.
Sernik z malinami i kruszonką to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru malin - na przykład tych, które przywieziecie z działki. Mamy dla was przepis na ciasto, którego spód nie wymaga ani wcześniejszego chłodzenia, ani podpiekania. Dzięki temu od razu po zagnieceniu możecie złożyć ciasto i upiec je. Warto jednak pamiętać, że sernik malinowy najlepiej smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce. Zobaczcie nasz przepis na sernik z malinami i chrupiącą kruszonką.
Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie - składniki:
(na standardową blachę do ciasta o wymiarach 25x35 cm)
Na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła (połowa zwykłej kostki)
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
Na masę serową:
- 1 kilogram twarogu sernikowego zmielonego przynajmniej trzykrotnie
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
- opcjonalnie - łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
Na wierzch:
- ok. 400-500 g malin
- odrobina mąki ziemniaczanej
- 100 g masła (połowa zwykłej kostki)
- 8 łyżek cukru (z lekką górką)
- 10 czubatych łyżek mąki
Sernik z malinami i kruszonką na kruchym spodzie - sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę do ciasta wyłóż równomiernie papierem do pieczenia (koniecznie, inaczej sernik nabierze metalicznego posmaku).
- Przygotuj spód: Wszystkie składniki ciasta zagnieć do momentu, aż uformuje się kruszonka (nie zwarte ciasto, tylko większe grudki). Wysyp na dno blachy, rozprowadź równomiernie i podociskaj palcami, żeby nie została żadna dziura. Gotowy spód w brytfannie odstaw na bok, na czas przygotowywania masy serowej
- Przygotuj masę serową: Do misy miksera lub malaksera włóż twaróg, wlej mleko z puszki, a także dodaj budyń, obie mąki i aromat - uwaga teraz nie dodajemy jajek. składniki w misie zmiksuj na gładką masę. Następnie, ciągle miksując na średnich obrotach, dodawaj po jednym jajku. To bardzo ważne, żeby jajka dodać na końcu i nie miksować zbyt długo. Dzięki temu sernik nie wyrośnie nadmiernie i nie opadnie później w mało atrakcyjny sposób.
- Przygotuj wierzch: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniataj, aż powstaną grudki ciasta - najlepiej za pomocą miksera.
- Składanie ciasta: na spód wyłóż masę serową. Na niej ułóż maliny - delikatnie obsyp je mąką ziemniaczaną przez sitko. Następnie na maliny wyłóż kruszonkę.
- Ciasto piecz ok. 60-80 minut, aż kruszonka będzie idealnie wypieczona i złocista. Sernik z malinami i kruszonką po upieczeniu jest od razu gotowy do jedzenia, ale najlepiej smakuje, kiedy spędzi w lodówce kilka godzin (warto włożyć go do niej na całą noc).
Zobacz również:
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci