Surimi to biało-różowe (lub biało-czerwone) paluszki, które znajdziemy w większości supermarketów tuż obok owoców morza. Ich zwyczajowa nazwa – paluszki krabowe - sugeruje, że do produkcji wykorzystywane jest mięso z tego skorupiaka.
Prawdę jednak oddaje japońska nazwa. "Surimi" znaczy "mielona ryba". Do produkcji paluszków używa się rozdrobnionego mięsa z białych ryb – m.in. mintaja, morszczuka i dorsza, które miesza się m.in. z mąką lub skrobią i jajami, dzięki czemu masę można dowolnie formować. Niestety w naszych sklepach trudno o paluszki surimi z dobrym składem – wiele z nich zawiera duże ilości konserwantów, aromatów i spulchniaczy, a na pierwszym miejscu w składzie występuje nie ryba, ale woda. Lepiej się ich wystrzegać - warto poszukać takich paluszków, które mają około 40 proc. ryby w składzie, a on sam jest krótki.
Paluszki surimi nie są zbyt kaloryczne – zwykle 100 g tego produktu dostarcza około 100 kalorii. Niestety nie są zbyt dobrym źródłem białka, za to mają sporo węglowodanów. Paluszki krabowe nie są raczej zdrowym produktem – nie powinniśmy sięgać po nie zbyt często. Wiele osób porównuje je do parówek – rzeczywiście zarówno skład i jakość są porównywalne. Jednak zjedzenie paluszków surimi od czasu do czasu nie powinno nam zaszkodzić.
Surimi to jeden z najczęściej używanych dodatków do sushi – zazwyczaj pojawiają się jako składnik maki. Niektórzy przepadają za paluszkami krabowymi jedzonymi bez dodatków. Możecie z ich dodatkiem przygotować także farsz do chrupiących, złocistych sajgonek:
Polecamy również doskonałą sałatkę, którą można bez problemu przyrządzić z surimi!
Składniki:
Makaron ryżowy połam na mniejsze kawałki i przyrządź według przepisu na opakowaniu – zazwyczaj wystarczy zalać go wrzątkiem i odcedzić po kilku minutach. Paluszki surimi obierz z folijek i pokrój w plasterki. W kostkę pokrój również świeżego ogórka (obranego uprzednio ze skórki) i paprykę. Ser zetrzyj na tarce o największych oczkach, kukurydzę odcedź z zalewy, koperek posiekaj, a ząbki czosnku rozgnieć, używając wyciskarki. W kubku lub w niedużej miseczce rozmieszaj majonez i jogurt naturalny. Dodaj rozdrobniony czosnek oraz posiekany koperek, a także dopraw odrobiną soli i pieprzu do smaku. W dużej misce wymieszaj odsączony makaron ryżowy, surimi, kukurydzę oraz pokrojone warzywa. Polej sosem czosnkowym i dokładnie wymieszaj. Na sam posyp tartym serem żółtym.