Hot dogi należą do fast foodów, po które bardzo często sięgamy podczas wakacji, zakupów czy powrotów z imprez. To także jedno z dań chętnie jedzonych przez dzieci. Hot dog przygotowany w domu wcale nie ustępuje smakiem temu z ulicznej budki – a może okazać się jeszcze pyszniejszy!
Czego potrzebuje każdy hot dog? Bułki i parówki powinny się koniecznie znaleźć na liście zakupów! Należy przede wszystkim kupić (lub upiec) podłużne bułki. W sklepie warto wybrać te świeże, niekoniecznie pakowane w folię. Dobrze również pamiętać o wysokiej jakości parówkach – podczas zakupów zwróćmy uwagę na skład i postarajmy się wybrać te z najwyższą zawartością mięsa i bez dodatku zbędnych konserwantów. Można również wybrać parówki wegańskie lu wegetariańskie. Oryginalny hot dog amerykański nie zawierał dodatków, ale warto też zaopatrzyć się w ulubione składniki. My proponujemy dwa przepisy.
Składniki:
Hot dog inaczej? Spróbujcie też corn dogów z naszego przepisu:
Składniki:
Do hot dogów doskonale dodają się także inne warzywa: rzodkiewka, papryka lub pieczarki. Opccji jest naprawdę wiele, a ogranicza nas przede wszystkim własny gust! Parówki można także przygotować z tartym żółtym serem – warto je wtedy zapiec w piekarniku przed włożeniem warzyw, by ser się rozpuścił, a warzywa nie były ciepłe podczas podawania. Niezależnie od tego, czy przyrządzamy hot dogi wegetariańskie, czy mięsne, możemy eksperymentować zarówno z ulubionymi warzywami, jak i różnymi rodzajami sosów.