Potrawka to danie z mięsa gotowanego lub duszonego. W trakcie jej przyrządzania wybrany przez nas rodzaj mięsa (drób, wieprzowina lub wołowina) jest podduszany w niewielkiej ilości wody z wybranymi dodatkami. Całości kompozycji dopełniają warzywa, które - gotując się w wodzie wraz z mięsem - tworzą aromatyczny wywar. Potrawka często jest również doprawiana żółtkiem jajka, śmietaną czy zasmażką. Dzięki nim uzyskuje gęstą i kremową konsystencję. Najczęściej przyrządzane przez nas dania tego typu to: potrawka z kurczaka, potrawka z cielęciny oraz potrawka z królika. Potrawka często mylona jest z gulaszem. Owszem, istnieją podobieństwa miedzy tymi dwoma rodzajami dań obiadowych, ale sposobów na wytworzenie gulaszu jest o wiele więcej (zobacz na przykład nasze przepisy na gulasz z kurczaka, gulasz z szynki wieprzowej, gulasz z żołądków drobiowych i gulasz wołowy).
A może wolicie obiad z twistem? Zróbcie wieniec z potrawką z kurczaka z naszego przepisu wideo:
Potrawka z kurczaka świetnie nadaje się na danie z resztek z dużej kolacji lub obiadu. Wystarczy do ugotowanego wcześniej mięsa dodać kilka ulubionych warzyw i danie gotowe. To świetny sposób na niemarnowanie jedzenia w naszych domach.
Z czym podawać potrawkę z kurczaka? Świetnie pasują do niej młode lub tłuczone ziemniaki, dowolny rodzaj ryżu (zobacz, jak ugotować ryż, żeby był idealny). Doskonale się spisze również kasza albo makaron. Jeśli stawiamy na prostotę, wtedy wystarczy nasz ulubiony rodzaj pieczywa. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na potrawkę z kurczaka. Mamy nadzieję że nasze wskazówki oraz rady okażą się pomocne. Życzymy powodzenia oraz smacznego.