Jak zrobić potrawkę z kurczaka? Prosty przepis na kolejne pyszne danie z kurczaka

Potrawka z kurczaka jest świetnym pomysłem na obiad lub na kolację. To również świetny sposób na wykorzystanie części kurczaka, których zazwyczaj nie używamy. To danie uniwersalna, które pozwala nam na puszczenie naszej wodzy fantazji i stworzenie czegoś wyjątkowego dla nas samych i naszych bliskich. Zapoznajcie się z naszym przepisem na potrawkę z kurczaka i spróbujcie sami

Kurczak w potrawce

Potrawka to danie z mięsa gotowanego lub duszonego. W trakcie jej przyrządzania wybrany przez nas rodzaj mięsa (drób, wieprzowina lub wołowina) jest podduszany w niewielkiej ilości wody z wybranymi dodatkami. Całości kompozycji dopełniają warzywa, które - gotując się w wodzie wraz z mięsem - tworzą aromatyczny wywar. Potrawka często jest również doprawiana żółtkiem jajka, śmietaną czy zasmażką. Dzięki nim uzyskuje gęstą i kremową konsystencję. Najczęściej przyrządzane przez nas dania tego typu to: potrawka z kurczaka, potrawka z cielęciny oraz potrawka z królika. Potrawka często mylona jest z gulaszem. Owszem, istnieją podobieństwa miedzy tymi dwoma rodzajami dań obiadowych, ale sposobów na wytworzenie gulaszu jest o wiele więcej (zobacz na przykład nasze przepisy na gulasz z kurczaka, gulasz z szynki wieprzowej, gulasz z żołądków drobiowych i gulasz wołowy).

Przepis na potrawkę z gotowanego kurczaka - składniki

  • ok. 400 ml wody
  • 2 filety z kurczaka (ok. 200-300 g)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • biała część pora
  • nieco żółtej pasty curry albo przyprawa curry w proszku
  • zioła (majeranek, rozmaryn, zioła prowansalskie)
  • sól, pieprz

Jak zrobić potrawkę z kurczaka – krok po kroku

  1. Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy z żyłek oraz błonek i myjemy pod zimną wodą.
  2. Warzywa myjemy oraz obieramy. Następnie kromy na mniejsze kawałki. Marchewkę w kostkę lub talarki.
  3. Pietruszkę i selera w słupki, a cebulę w drobną kostkę.
  4. Przygotowujemy sobie garnek, do którego wlewamy wodę. Wodę należy osolić. Do gotującej się wody dodajemy pokrojone warzywa oraz mięso. Mięso należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Możemy je również delikatnie podsmażyć na maśle.
  5. Jak ugotować potrawkę z kurczaka? Tak gotującą się potrawkę gotujemy na średnim płomieniu pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie czyli ok. 25 – 30 minut. Proces duszenia należy cały czas kontrolować. Warzywa wraz z mięsem warto również co jakiś czas mieszać.
  6. Jak zagęścić potrawkę z kurczaka? Jeśli konsystencja potrawki nam nie odpowiada, to możemy dodać do niej łyżkę mąki (najlepiej ziemniaczanej). Możemy ją zaprawić wodą lub mlekiem. W taki sam sposób możemy posłużyć się śmietaną 30 proc. do zup i sosów.
  7. Na końcu naszą potrawkę z kurczaka doprawiamy ziołami, curry, a także solą i pieprzem. Potrawka z kurczaka jest gotowa do podania!

A może wolicie obiad z twistem? Zróbcie wieniec z potrawką z kurczaka z naszego przepisu wideo:

Zobacz wideo

Potrawka z warzywami i kurczakiem

Potrawka z kurczaka świetnie nadaje się na danie z resztek z dużej kolacji lub obiadu. Wystarczy do ugotowanego wcześniej mięsa dodać kilka ulubionych warzyw i danie gotowe. To świetny sposób na niemarnowanie jedzenia w naszych domach.

Z czym podawać potrawkę z kurczaka? Świetnie pasują do niej młode lub tłuczone ziemniaki, dowolny rodzaj ryżu (zobacz, jak ugotować ryż, żeby był idealny). Doskonale się spisze również kasza albo makaron. Jeśli stawiamy na prostotę, wtedy wystarczy nasz ulubiony rodzaj pieczywa. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na potrawkę z kurczaka. Mamy nadzieję że nasze wskazówki oraz rady okażą się pomocne. Życzymy powodzenia oraz smacznego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA