Z czym powinna być rolada szpinakowa?
Najpopularniejszym składnikiem, który dodaje się do rolady ze szpinakiem, jest oczywiście łosoś. To element, który kojarzy z nią wielu z nas. Oczywiście poza łososiem możemy stosować też inne rodzaje ryby, a ich dobór zależy od naszego gustu i dostępności tych ryb w sklepie. Poza dodatkami rybnymi świetnie sprawdzi się również tradycyjny kurczak. Wcześniej upieczona lub usmażona pierś z kurczaka, w marynacie z ziół będzie pasowała doskonale zarówno do szpinaku, jak i do kremowego serka, który znajduje się w szpinakowej roladzie. Jeśli zależy nam na prostocie dania i chcemy je podać jako przystawkę, wtedy możemy przygotować naszą roladę szpinakową po prostu z wędliną. Może to być szynka z indyka czy z kurczaka. Może być również boczek lub pikantne salami. Roladę ze szpinakiem możemy również przygotować w wersji wegetariańskiej, a wtedy jako jedna z warstw sprawdzi się ser feta. Zamiast łososia można również wykorzystać buraki.
Przepis na roladę szpinakową z łososiem – składniki
- 300 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 3 jajka
- 1 opakowanie wędzonego łososia
- 200 g serka śmietankowego do smarowania
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- zmielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Jak zrobić roladę szpinakową – przygotowanie krok po kroku:
- Odstawiamy mrożony szpinak w ciepłe miejsce i zostawiamy na parę minut do roztopienia. Następnie wykładamy go na patelnie i podgrzewamy aż do momentu utraty wody.
- Usuwamy nadmiar wody z patelni i roztopiony szpinak mieszamy z przyprawami solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz odrobina soku z cytryny.
- Do masy szpinakowej dodajemy 3 żółtka z naszych jajek. Białka obijamy na sztywną pianę. Całość następnie delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
- Przygotowujemy blachę do pieczenia. Jej powierzchnię smarujemy tłuszczem, najlepiej odrobina masła i wyścielamy papierem do pieczenia.
- Masę szpinakową rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni blachy lub formy.
- Jak upiec roladę szpinakową? Wkładamy naszą masę w formie do piekarnika na ok. 12 minut. Ile stopni? Roladę szpinakową pieczemy w temperaturze 170 – 175 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu delikatnie odrywamy warstwę szpinaku od papieru do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia.
- Serek do smarowania należy doprawić wedle uznania. Poza zwykłymi przyprawami możemy dodać odrobinę czosnku wyciśniętego na prasce lub świeżego chrzanu. Gotową masą śmietankową smarujemy równomiernie powierzchnię warstwy szpinaku.
- Na koniec łosoś. Kroimy go w paski i układamy wzdłuż dłuższego boku rolady lub rozkładamy wedle uznania.
- Delikatnie zawijamy roladę. Staramy się nie przyciskać jej nadmiernie, by warstwa szpinaku nie uległa zniszczeniu. Roladę w formie niepokrojonej przechowujemy w lodówce przez ok. 2 godziny przed podaniem. Możemy ją zawinąć również w folię spożywczą, aby utrzymała swoją strukturę.
Zobaczcie również nasz przepis wideo na roladę szpinakową z burakami:
Jak podawać roladę szpinakową?
Roladę szpinakową po wyciągnięciu z lodówki kroimy na krążki o grubości ok. 1,5 – 2 cm. Całość podajemy na półmisku. Dla dekoracji możemy nasza roladę posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Roladę podajemy na zimno.
Zachęcamy was do sprawdzenia naszego przepisu i wykorzystania naszych rady. Mamy nadzieję, że pomogą wam w przygotowaniu pysznej rolady szpinakowej. Życzymy powodzenia i smacznego!