Pyzy ziemniaczane z mięsem są daniem dosyć czasochłonnym: wymagają zarówno tarcia ziemniaków, jak i dokładnego ich rozdrobnienia – na przykład przeciśnięcia przez praskę. Niektórzy również nie wyobrażają sobie dodawania do pyz kupnego zmielonego mięsa – rzeczywiście, sposobem smaczniejszym i niekiedy zdrowszym, choć wymagającym więcej cierpliwości, jest zmielenie farszu własnoręcznie. Wyśmienity smak ziemniaczanych pyz wynagrodzi jednak wszystkie niedogodności! Jak ugotować pyzy z mięsem? Podajemy przepis!
Pyzy z mięsem – przepis
Składniki (około 20 sztuk):
Ciasto:
- 1,5 ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 spore jajko,
- sól i pieprz
Farsz:
- 400 g mięsa wieprzowego (np. łopatki),
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz
Pyzy z mięsem – jak zrobić?
- Ziemniaki obieramy, myjemy i dzielimy na dwie porcje. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Drugą połową gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie dokładnie przeciskamy przez praskę. Starte surowe ziemniaki odlewamy i odciskamy z nadmiaru wody i soku, dodajemy do ugotowanych i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, pieprz i sól. Wbijamy także jajko, wyrabiamy ciasto i zagniatamy je. Następnie kroimy je na tyle porcji, ile pyz chcemy przygotować.
- Mięso mielimy w specjalnej maszynce. Cebulę siekamy drobno, a czosnek wyciskamy w wyciskarce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy dokładnie zmielone mięso, doprawiamy tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą do smaku, smażymy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mięso będzie wystudzone, wbijamy do niego jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
- Z ciasta ziemniaczanego formujemy kulki. Spłaszczamy je, dodajemy farsz mięsny i lepimy – wedle uznania okrągłe lub podłużne kluski. Dla ułatwienia obsypujemy ręce mąką.
- W sporym garnku gotujemy osoloną wodę i partiami gotujemy pyzy. Ile gotować pyzy z mięsem? Wiele zależy od ich wielkości, ale zazwyczaj są gotowe po około 8-10 minutach, gdy wypłyną na powierzchnię. Dla pewności sprawdzamy, czy są miękkie.
- Wskazówki: Jeśli mamy upieczone bądź ugotowane mięso na przykład z poprzedniego obiadu, śmiało możemy wykorzystać je do przygotowania pyz. Wystarczy zmielić je w maszynce i wymieszać z przestudzoną cebulką, a następnie postępować według przepisu.
Jeśli nadal nie wiesz, jak zrobić pyzy z mięsem, być może pomoże ci nasz przepis wideo, który znajdziesz niżej:
Jak podawać pyzy z mięsem?
Co tu kryć – pyzy ziemniaczane z mięsem raczej nie są dietetycznym daniem. Najlepiej smakują obficie okraszone cebulką, skwarkami i wytopionym tłuszczem. Niektórzy podają je także z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem.
Zobacz również: Kartacze - jak je przygotować? Mamy nietrudny przepis od szefa kuchni