Sałatka tabbouleh (wymawiaj: ‘tabule’) pochodzi z Libanu i jest bardzo popularna w wielu krajach na Bliskim Wschodzie. Podstawowa wersja sałatki to świeża mięta, natka pietruszki, kasza bulgur, świeże pomidory, cebula, oliwa i sok z cytryny. Często przygotowuje się ją także z innymi dodatkami. Jednak oryginalna tabbouleh ma być przede wszystkim aromatyczna, kwaśna i doskonale odświeżająca. Natka pietruszki oraz świeża mięta doskonale spełniają to zadanie. Ważna jest również konsystencja sałatki – wszystkie składniki powinny być drobno posiekane. Należy również pamiętać, by to zioła były na pierwszym planie, nie natomiast kasza.
Poza podstawowymi składnikami do sałatki tabbouleh można dodać świeżego ogórka, paprykę, szczypiorek, orzeszki pinii. Zamiast kaszy bulgur niekiedy używana jest quinoa. Jeśli nie masz pod ręką ani quinoi, ani bulguru, możesz ją przygotować na bazie kaszy kuskus. Sałatka tabbouleh z granatem, awokado lub pokrojonym arbuzem również będzie ciekawym pomysłem.
Składniki na wersję podstawową:
opcjonalnie:
Przygotowanie:
Wolicie coś na ciepło? Zobaczcie nasz przepis na kaszotto:
Sałatka tabbouleh może być uzupełnieniem treściwej potrawy lub samodzielną przekąską. Sprawdzi się jako lekki lunch do pracy lub szkoły. Będzie doskonale smakować z różnymi rodzajami pieczonego mięsa lub ryby. Jeśli podasz ją z aromatycznymi koftami z indyka lub baraniny, uzyskasz naprawdę rewelacyjne połączenie! Grillowana ryba, warzywne bądź mięsne szaszłyki i różne rodzaje kotletów też będą bardzo ciekawym rozwiązaniem. Sałatkę tabbouleh możesz także przygotować jako wypełnienie do lekko podpieczonych tortilli i podać jako odświeżające, lekkie wrapy. Możesz je także uzupełnić grillowanym mięsem z kurczaka.