Przepis na leczo z cukinią i papryką to wcale nie taka skomplikowana sprawa. Wystarczy, że poddusicie ze sobą podsmażoną kiełbasę, cebulę, czosnek, cukinię, paprykę i pomidory z dodatkiem przypraw, by uzyskać aromatyczny i pełen smaku warzywno-mięsny gulasz. Jedyna trudność, to cierpliwie czekać, aż danie udusi się na tyle, by można było je jeść (zobacz również: Jak zrobić leczo? Przepis na pyszne, tradycyjne danie jednogarnkowe w sam raz na letnie dni).
Leczo z cukinią i kiełbasą - przepis:
Składniki:
- 5 średniej wielkości cukinii (na tyle niedużych, żeby nie miały za wielkich nasion)
- 2 białe lub czerwone cebule
- 3 papryki w dowolnym kolorze (może też być miks: żółta czerwona i zielona)
- 8 sporych pomidorów malinowych, 2 puszki pomidorów krojonych, albo solidne opakowanie przecieru pomidorowego (jeśli lubicie mocno pomidorowe leczo, możecie dodać jeszcze koncentrat pomidorowy)
- dwie laski cienkiej wędzonej kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- olej lub oliwa do smażenia
- dwa ziela angielskie
- liść laurowy
- garstka pieprzu ziarnistego
- sól i pieprz do smaku
Leczo z cukinią i kiełbasą - przygotowanie krok po kroku:
- Kiełbasę pokrój w plasterki lub półplasterki - nie powinny być zbyt wąskie, inaczej łatwo się rozpadną.
- Warzywa dokładnie umyj.
- Cebule obierz, a następnie pokrój je w dowolne kawałki (sprawdzą się zarówno kostka, jak i piórka).
- Pomidory natnij na krzyż, umieść w żaroodpornej miseczce, a następnie sparz wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić, obierz je, usuń twarde części, które znajdują się w środku w okolicy ogonka, a następnie pokrój w kostkę.
- Cukinie porządnie umyj. Odetnij im nieco końcówki z każdej ze stron. Następnie - bez obierania - pokrój je w ćwierćplasterki albo w kostkę.
- Z papryk usuń gniazda nasienne i ogonki. To, co zostanie, pokrój w dowolne, ale niezbyt wielkie kawałki.
- W głębokim garnku (najlepiej taki, który ma pojemność około 4-5 litrów) rozgrzej około 3-4 łyżek oleju lub oliwy.
- Kiedy tłuszcz będzie już gorący, podsmaż na nim pokrojoną cebulę razem z kiełbasą. Powinny się nieco zezłocić.
- Gdy cebula i kiełbasa zaczną się przysmażać, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę i jeszcze chwilę podsmażaj.
- Do smażących się warzyw z kiełbasą wlej około 0,5 szklanki wody (inaczej łatwo będą przywierały do dna garnka). Wszystko duś pod przykryciem, aż papryka nieco zmięknie.
- Następnie dodaj cukinię oraz pomidory. Wsyp również pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy.
- Duś leczo z kiełbasą i cukinią na średnim ogniu (bez pokrywki), do momentu, kiedy cukinia zmięknie.
- Gdy to się stanie, dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem i od razu podawaj.
Rady:
Z czym podawać leczo z cukinią i kiełbasą? Jest pyszne przede wszystkim z dodatkiem świeżego pieczywa, ale możecie również serwować je z ziemniaczanym puree, plackami ziemniaczanymi, makaronem lub ryżem. Jako dodatek do leczo z kiełbasą i cukinią sprawdzą się również chrupiące langosze - więcej na ten temat: Langosz (langos), czyli placek węgierski. Jak go zrobić i z czym serwować? Porady.
Zamiast kiełbasy możesz również przyrządzić leczo z cukinią i parówkami. Do dania będzie także pasował pokrojony w kostkę i zezłocony boczek.