Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?

Sezon na kurki to znakomita okazja, by przygotować z nich zupy, sosy czy potrawki. Problem stanowi jednak ich oczyszczanie. Grzyby te bowiem są tak drobne, że trudno zrobić to porządnie i się przy tym nie namęczyć. Jest jednak jeden prosty i szybki sposób. Przygotujcie sporo wrzątku i soli.

Jak szybko oczyścić kurki?

Chyba nie ma nic gorszego podczas jedzenia zupy kurkowej od ziaren piasku "szurających" po zębach. Aby tego uniknąć, kurki trzeba oczyścić. Zwykle płucze się je w wodzie i odsącza na sicie albo ręcznie, jedną po drugiej, dokładnie ogląda i pozbywa zanieczyszczeń np. za pomocą pędzelka. Jest jednak sposób zdecydowanie szybszy i niewymagający dużych pokładów cierpliwości.

Wrzątek i sól zamiast ręcznego oczyszczania

Płukanie kurek we wrzątku z solą najbardziej pomoże osobom, które mają sporą ilość grzybków do przebrania. Metoda ta działa w dwojaki sposób.

Wrzątek sprawia, że z grzybków wydobywa się niewielka ilość śliskiej substancji - dokładnie takiej, jak podczas marynowania. Dzięki temu procesowi piasek i inne zanieczyszczenia są przez nią wypychane i wymywane.

Z kolei sól wpływa na zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody. Objawia się ono w postaci "błonki" na powierzchni wody. Utrzymuje ona na sobie substancje, które kładą na nią niewielki nacisk, na przykład mielony pieprz. Jeśli to napięcie się zmniejszy, drobinki nie będą wypływać na wierzch, a zatoną. Dlatego zanieczyszczenia, które wydobyły się z kurek, nie będą dryfować wraz z grzybami, tylko osiądą na dnie pojemnika.

Oczyszczanie kurek wrzątkiem i solą

Do oczyszczania kurek tą metodą przygotujcie sporo wrzątku tak, by każde zalanie pokryło grzyby z nadwyżką, a także po łyżce soli na każdą turę płukania. Jak się za to zabrać krok po kroku? Zobaczcie poniższy filmik.

Plusem tego sposobu jest to, że grzyby zachowają swój kształt i jędrność. Mogą jednak "oddać" do wrzątku trochę smaku.

Zobacz wideo

Gdy wasze grzyby będą już gotowe, wystarczy użyć ich do przygotowania waszych ulubionych potraw. My polecamy polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, tartę z kurkami albo wegetariańską lasagne z cukinią i kurkami.

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA