Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis jest prostszy niż myślisz
Knedle ze śliwkami zaczynamy gotować najczęściej na przełomie lipca i sierpnia, kiedy na drzewach w sadzie (albo na bazarach) zaczynają dojrzewać intensywnie fioletowe śliwki. Jakie śliwki do knedli? Zazwyczaj do tego celu wykorzystuje się węgierki, ale można również wybrać dowolne inne odmiany. Przed rozpoczęciem przyrządzania knedli trzeba każdą śliwkę porządnie umyć, a następnie przeciąć ostrym nożem jeden z boków śliwki (najlepiej na naturalnym wcięciu, które ma na swoim boku każda śliwka), by usunąć z niej pestkę. Jeśli masz bardzo duże śliwki, możesz je najpierw przeciąć całkiem na połowy, a dopiero później obtoczyć w cieście i ugotować.
Knedle ze śliwkami przygotowuje się zazwyczaj z ciasta ziemniaczanego - takiego, jak np. w przypadku kopytek (zobacz również: Jak zrobić kopytka? Przepis na tradycyjne kluseczki). Jakie ziemniaki do knedli? Do przyrządzania ciasta na knedle warto użyć ziemniaków mączystej odmiany (najlepiej typ C). Dzięki temu ciasto będzie się bardzo dobrze kleiło, a jednocześnie nie będzie zbyt twarde.
Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis
Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu
- 2/3 szklanki (100 g) mąki
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli
- mąka do posypania stolnicy
Na nadzienie:
- 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek
- 20 łyżeczek cukru
Dodatkowo:
- masło i cukier do podania knedli
Knedle ze śliwkami - sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę.
- Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli.
- Zagnieć ciasto i na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki o średnicy 5-6 cm, następnie pokrój je na 20 plastrów (każdy około 4 cm grubości).
- Owoce umyj, osusz, nadkrój wzdłuż, usuń pestki, a w miejsce każdej pestki wsyp pół lub więcej łyżeczki cukru (możesz też użyć kostek, a także dodać do cukru nieco cynamonu).
- Każdy plaster ciasta spłaszcz dłonią, na środku połóż śliwkę z cukrem, ciasto sklej i uformuj okrągłą kulę.
- Każdą kulę delikatnie obtocz w mące.
Przepis na podstawie receptury z magazynu Palce Lizać, którą znajdziecie na stronie Ugotuj.to
Jak gotować knedle ze śliwkami?
Knedle gotuj porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię (po 3-4 minutach), wyjmij je łyżką cedzakową na talerz. Każdą porcję knedli możesz przed podaniem, ale już na talerzu polać masłem i posypać cukrem z cynamonem.
Co do knedli ze śliwkami?
Z czym podać knedle ze śliwkami, kiedy już będą gotowe? Możliwości jest całkiem sporo. Najprostszy, to po prostu polać je roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wiele osób podaje je również z dodatkiem zrumienionej bułki tartej na maśle (podobnie, jak w przypadku kalafiora z bułeczką czy gotowanej fasolki szparagowej). Do takiej bułki możesz dodać również nieco cukru, jeśli chcesz, żeby twój obiad był słodszy.
Świetny dodatek do knedli ze śliwkami to również kwaśna śmietana - wybierz tę o zawartości tłuszczu 18 procent. Doskonale współgra ze miękkim ciastem na knedle i słodko-kwaśnym, aromatycznym nadzieniem. Wyłożoną na knedlach śmietanę warto posypać również odrobiną cukru.
Wolisz coś lżejszego? Zamiast śmietany sięgnij po gęsty jogurt grecki, a cukier zastąp np. ksylitolem lub erytrolem.
Jak mrozić knedle ze śliwkami?
Jeśli zrobisz za dużo knedli, nic nie szkodzi. Możesz je przecież zachować, najlepiej umieszczając w zamrażalniku, w którym przetrwają najdłużej (tego typu dania można trzymać zamrożone przez około pół roku).
Jak zamrozić knedle ze śliwkami? Pamiętaj, że te kluseczki najlepiej mrozić na surowo. Ugotowane ciasto na knedle po zamrożeniu i rozmrożeniu ma bowiem zazwyczaj złą konsystencję. Żeby zamrozić knedle, uformowane kluseczki (ze śliwką w środku) ułóż np. na blasze wyłożonej papierem. Papier warto wcześniej posmarować odrobiną oleju, żeby łatwiej było odkleić knedle ze śliwkami od jego powierzchni. Następnie włóż blachę z knedlami do zamrażalnika na około 2-3 godziny. Tyle powinno wystarczyć, żeby knedle stwardniały. Zamrożone knedle przesyp do woreczków strunowych (najlepiej po tyle sztuk, ile będziesz chciał później odgrzewać) i umieść z powrotem w zamrażalniku (to również może cię zainteresować: Mrozisz chleb "na później"? Pracownik piekarni radzi, jak go odmrażać, żeby zachować walory smakowe).
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą