Knedle ze śliwkami zaczynamy gotować najczęściej na przełomie lipca i sierpnia, kiedy na drzewach w sadzie (albo na bazarach) zaczynają dojrzewać intensywnie fioletowe śliwki. Jakie śliwki do knedli? Zazwyczaj do tego celu wykorzystuje się węgierki, ale można również wybrać dowolne inne odmiany. Przed rozpoczęciem przyrządzania knedli trzeba każdą śliwkę porządnie umyć, a następnie przeciąć ostrym nożem jeden z boków śliwki (najlepiej na naturalnym wcięciu, które ma na swoim boku każda śliwka), by usunąć z niej pestkę. Jeśli masz bardzo duże śliwki, możesz je najpierw przeciąć całkiem na połowy, a dopiero później obtoczyć w cieście i ugotować.
Knedle ze śliwkami przygotowuje się zazwyczaj z ciasta ziemniaczanego - takiego, jak np. w przypadku kopytek (zobacz również: Jak zrobić kopytka? Przepis na tradycyjne kluseczki). Jakie ziemniaki do knedli? Do przyrządzania ciasta na knedle warto użyć ziemniaków mączystej odmiany (najlepiej typ C). Dzięki temu ciasto będzie się bardzo dobrze kleiło, a jednocześnie nie będzie zbyt twarde.
Na ciasto:
Na nadzienie:
Dodatkowo:
Przepis na podstawie receptury z magazynu Palce Lizać, którą znajdziecie na stronie Ugotuj.to
Knedle gotuj porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię (po 3-4 minutach), wyjmij je łyżką cedzakową na talerz. Każdą porcję knedli możesz przed podaniem, ale już na talerzu polać masłem i posypać cukrem z cynamonem.
Z czym podać knedle ze śliwkami, kiedy już będą gotowe? Możliwości jest całkiem sporo. Najprostszy, to po prostu polać je roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wiele osób podaje je również z dodatkiem zrumienionej bułki tartej na maśle (podobnie, jak w przypadku kalafiora z bułeczką czy gotowanej fasolki szparagowej). Do takiej bułki możesz dodać również nieco cukru, jeśli chcesz, żeby twój obiad był słodszy.
Świetny dodatek do knedli ze śliwkami to również kwaśna śmietana - wybierz tę o zawartości tłuszczu 18 procent. Doskonale współgra ze miękkim ciastem na knedle i słodko-kwaśnym, aromatycznym nadzieniem. Wyłożoną na knedlach śmietanę warto posypać również odrobiną cukru.
Wolisz coś lżejszego? Zamiast śmietany sięgnij po gęsty jogurt grecki, a cukier zastąp np. ksylitolem lub erytrolem.
Jeśli zrobisz za dużo knedli, nic nie szkodzi. Możesz je przecież zachować, najlepiej umieszczając w zamrażalniku, w którym przetrwają najdłużej (tego typu dania można trzymać zamrożone przez około pół roku).
Jak zamrozić knedle ze śliwkami? Pamiętaj, że te kluseczki najlepiej mrozić na surowo. Ugotowane ciasto na knedle po zamrożeniu i rozmrożeniu ma bowiem zazwyczaj złą konsystencję. Żeby zamrozić knedle, uformowane kluseczki (ze śliwką w środku) ułóż np. na blasze wyłożonej papierem. Papier warto wcześniej posmarować odrobiną oleju, żeby łatwiej było odkleić knedle ze śliwkami od jego powierzchni. Następnie włóż blachę z knedlami do zamrażalnika na około 2-3 godziny. Tyle powinno wystarczyć, żeby knedle stwardniały. Zamrożone knedle przesyp do woreczków strunowych (najlepiej po tyle sztuk, ile będziesz chciał później odgrzewać) i umieść z powrotem w zamrażalniku (to również może cię zainteresować: Mrozisz chleb "na później"? Pracownik piekarni radzi, jak go odmrażać, żeby zachować walory smakowe).