Zupa fasolowa - aromatyczna i sycąca
Zupa fasolowa – tradycyjna potrawa dla spracowanych
Zupa fasolowa to danie, które docenią na pewno osoby lubiące zjeść coś sycącego po ciężkiej pracy albo długiej wędrówce. Sprawdzi się raczej w mniej upalne dni – taka potrawa nieźle rozgrzewa! Jak ją podawać? Zupa fasolowa z makaronem czy z ziemniakami? Wybór należy do Was – oba połączenia będą doskonałe!
Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami - przepis
Składniki:
- 250 g suchej fasoli Piękny Jaś,
- 200 g kiełbasy,
- 200 g boczku,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- majeranek,
- sól i pieprz,
- ok. 1,5-2 l wody
Jak zrobić zupę fasolową?
- Dzień przed gotowaniem zupy zalewamy fasolę wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją i ponownie zalewamy wodą.
- Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego i gotujemy przez około godzinę, aż fasola będzie miękka.
- Pietruszkę i selera myjemy, po godzinie dokładamy do fasoli.
- Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, również wrzucamy do zupy. Dodajemy także cebulę. Gotujemy do miękkości warzyw, a po tym czasie wyjmujemy pietruszkę, seler i cebulę.
- Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę. Smażymy przez chwilę, aż mięso lekko się przyrumieni. Następnie wrzucamy do zupy.
- Doprawiamy ją wyciśniętym w wyciskarce czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Jak podawać zupę fasolową?
Jeżeli decydujemy się dodać zamiast ziemniaków makaron (lub oprócz nich), gotujemy go osobno i dodajemy dopiero do gotowej zupy. Choć danie to powinno być bardzo sycące, możemy je podać z chlebem.
Zupa fasolowa – wskazówki
Zupę fasolową można przygotować także na żeberkach bądź zrobić ją w wersji bezmięsnej. By była gęsta, wegetarianie i weganie mogą dodać odrobinę siemienia lnianego lub po prostu więcej warzyw. Warto ją też doprawić wędzoną papryką, by nadać zupie charakterystycznego aromatu wędzonki. Jeśli chcemy zrobić zupę fasolową szybciej, zamiast białej fasoli można użyć tej czerwonej z puszki – należy ją tylko odcedzić z zalewy.
Należy pamiętać, że fasola (a także cebula i czosnek) należy do produktów ciężkostrawnych. Lepiej nie podawać jej małym dzieciom i osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego – może spowodować niestrawność i silne wzdęcia. Osoby zdrowe zaś mogą przyrządzić zupę tak, aby zmniejszyć przykre dolegliwości. Przyprawą, która doskonale skomponuje się ze smakiem zupy, a także ochroni nasz układ trawienny, jest kminek – warto go dodać do każdej porcji zupy. Bardziej pracowici mogą po namoczeniu obrać fasolę z łupinek. Warto także zmieniać jej wodę w czasie, gdy się namacza.
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Magda Gessler zmienia zdanie o otwieraniu knajp wbrew przepisom: "Ludzie muszą coś zrobić, żeby rząd zaczął myśleć o ludziach"
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations