Zupa fasolowa to danie, które docenią na pewno osoby lubiące zjeść coś sycącego po ciężkiej pracy albo długiej wędrówce. Sprawdzi się raczej w mniej upalne dni – taka potrawa nieźle rozgrzewa! Jak ją podawać? Zupa fasolowa z makaronem czy z ziemniakami? Wybór należy do Was – oba połączenia będą doskonałe!
Składniki:
Jeżeli decydujemy się dodać zamiast ziemniaków makaron (lub oprócz nich), gotujemy go osobno i dodajemy dopiero do gotowej zupy. Choć danie to powinno być bardzo sycące, możemy je podać z chlebem.
Zupę fasolową można przygotować także na żeberkach bądź zrobić ją w wersji bezmięsnej. By była gęsta, wegetarianie i weganie mogą dodać odrobinę siemienia lnianego lub po prostu więcej warzyw. Warto ją też doprawić wędzoną papryką, by nadać zupie charakterystycznego aromatu wędzonki. Jeśli chcemy zrobić zupę fasolową szybciej, zamiast białej fasoli można użyć tej czerwonej z puszki – należy ją tylko odcedzić z zalewy.
Należy pamiętać, że fasola (a także cebula i czosnek) należy do produktów ciężkostrawnych. Lepiej nie podawać jej małym dzieciom i osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego – może spowodować niestrawność i silne wzdęcia. Osoby zdrowe zaś mogą przyrządzić zupę tak, aby zmniejszyć przykre dolegliwości. Przyprawą, która doskonale skomponuje się ze smakiem zupy, a także ochroni nasz układ trawienny, jest kminek – warto go dodać do każdej porcji zupy. Bardziej pracowici mogą po namoczeniu obrać fasolę z łupinek. Warto także zmieniać jej wodę w czasie, gdy się namacza.