Ryż na mleku to nie tylko danie dzieciństwa, ale także potrawa dziecinnie prosta. Bez problemu każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem. Ponadto weganie i osoby, które wykluczają z diety mleko zwierzęce nie muszą rezygnować z tego dania. Ryż z mlekiem kokosowym lub innym roślinnym będzie tak samo pyszny, jak ten z mlekiem krowim. Jak to zrobić?
Aby przygotować pyszny, kremowy ryż na mleku, trzeba pamiętać o właściwych proporcjach. Najlepiej na 1 szklankę suchego ryżu dać około 3 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego). Jeśli zaś korzystamy z mleczka kokosowego z puszki (ok. 400 ml), warto dodać taką samą ilość wody, by było ono rzadsze.
Składniki:
opcjonalnie: garść żurawiny
Do garnka wlewamy mleko (lub mleczko kokosowe i wodę). Ryż płuczemy i gotujemy w mleku do miękkości. Dodajemy do niego 2 łyżeczki cukru wanilinowego i mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone jabłka i miód, a także żurawinę, jeżeli z niej korzystamy. Smażymy, aż owoce się rozpadną. Doprawiamy cynamonem. Podajemy z porcją ryżu.
Zobacz również nasz przepis na ryż z jabłkami:
Składniki:
Do garnka wlewamy mleko (bądź wodę z mleczkiem kokosowym). Ryż przepłukujemy i gotujemy w mleku, aż będzie miękki. W trakcie gotowania dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego i mieszamy. Truskawki myjemy i rozgniatamy w misce widelcem lub blendujemy. Łączymy je z jogurtem naturalnym, doprawiamy cukrem wedle uznania. Całość mieszamy, aż powstanie sos truskawkowy. Podajemy z porcją ugotowanego w mleku ryżu.
Ryż na mleku zapiekany z owocami
Doskonałym pomysłem na wzbogacenie walorów smakowych tego dania jest zapiekanie. Jak to zrobić? Wystarczy przygotować naczynie żaroodporne i wysmarować je masłem. Ugotowany ryż dzielimy na połowy – wykładamy pierwszą z nich, a na nią owoce (na przykład jabłka albo truskawki – wtedy warto przygotować je w podobny sposób, z cukrem na patelni). Na owocach kładziemy pozostały ryż, a całość nakrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez około 20 minut. Podajemy gorące z dodatkiem kwaśnej śmietany lub pokruszonym twarogiem.