Opieńki - ulubione grzyby Polaków
Opieńki miodowe, bo tak brzmi pełna nazwa tych grzybów, rosną w skupiskach na korzeniach, spróchniałych czy powalonych pniach i gałęziach. Opieńka to pasożyt żerujący na drzewach, powodujący jego chorobę i obumarcie, ale dla ludzi jest całkowicie bezpieczna. Jak rozpoznać opieńki? Grzyby te mają kapelusze o średnicy około 3-13 centymetrów, w kolorze miodowożółtym (im starsze grzyby, tym ciemniejszy kolor, może on dochodzić do ciemnobrązowego). Pokryte są one niewielkimi brązowymi plamkami. Same kapelusze są wypukłe. Trzonki opieniek mają grubość do około 2 cm, znajduje się na nim pierścień – falbanka o złotawym kolorze. Opieńki mają pod kapeluszem delikatne blaszki.
Opieńki jadalne można spożywać po obróbce termicznej. Nieugotowane mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości – bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, wymioty i bóle głowy. Podczas grzybobrania zachowajmy jednak ostrożność – jeśli nie jesteśmy pewni, czy to rzeczywiście jadalne okazy, nie zbierajmy ich.
Opieńki – przepisy
Opieńki można przyrządzić na różne sposoby. Do spożycia najlepiej przygotowywać same kapelusze grzybów.
Sos z opieniek
Składniki:
- 250 g opieniek
- 1 l delikatnego bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej
Przygotowanie:
- Odcinamy trzonki opieniek, kapelusze dokładnie czyścimy. Kroimy je w kostkę lub w paski, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut. Gdy będą gotowe, odcedzamy je.
- Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka lub na głęboką patelnię, gdzie rozgrzewamy olej. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby i wlewamy ciepły bulion.
- Gotujemy razem przez około pół godziny, aż opieńki będą miękkie. Wtedy dodajemy mąkę (rozrobioną uprzednio z odrobiną ciepłej wody) i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Po zdjęciu sosu z ognia dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami, kaszą, kluskami lub kotletami ziemniaczanymi.
Opieńki marynowane
Opieńki można również marynować. Są bardzo smaczne jako dodatek do mięs i wędlin. Jak marynować opieńki?
Składniki (ok. 5 słoików):
- ok. 2 kg opieńków
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
Przygotowanie:
- Odcinamy trzonki opieńków, a kapelusze dokładnie czyścimy. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut – aż grzyby będą miękkie. Następnie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
- W garnku gotujemy składniki zalewy – wodę z octem, cukrem i solą.
- Przygotowujemy słoiki (czyste i wyparzone) i wkładamy do nich po jednym liściu laurowym i po dwa ziarna ziela angielskiego.
- Następnie przekładamy grzyby, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy przez około 15 minut.v
Zobacz również: Jak marynować grzyby? Proste triki i zasady podczas marynowania grzybów