Elegancki sernik z rosą
Sernik z rosą to jedno z tych ciast, które nie tylko wybornie smakują, ale także doskonale wyglądają. Sprawdzą się więc zarówno na eleganckich przyjęciach w tradycyjnym stylu, jak i na zwykły deser cieszący zarówno oczy, jak i kubki smakowe. Jak zrobić sernik z rosą? Skąd się ona bierze na cieście? Odpowiedzi znajdziecie poniżej!
Jaki ser na sernik z rosą?
Do upieczenia sernika z rosą potrzebować będziemy dobrej jakości sera twarogowego. Najlepiej kupić tłusty ser biały w wiaderku – przeznaczony właśnie do serników. Warto zwrócić uwagę na skład tego produktu. Najlepiej, by nie było w nim mleka w proszku, skrobi modyfikowanej, stabilizatorów i aromatów – tylko mleko lub po prostu twaróg.
Przepis na sernik z rosą (na formę o średnicy około 25 cm)
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego sera twarogowego
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 żółtka + 1 całe jajko
- 3/4szklanki cukru
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- 1/2 szklanki cukru (lub odrobinę mniej, jeśli wolisz mniej słodkie ciasto)
- szczypta soli
Piana z białek:
- 6 białek
- 150 g drobnego cukru
Jak zrobić sernik z rosą?
- Przygotowujemy ciasto na spód: Mąkę przesiewamy przez sitko, a następnie wkrajamy do niej zimne masło. Siekamy nożem, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy żółtka, cukier, sól i szybko wyrabiamy sporą kulę.
- Przygotowujemy formę na sernik – zaciskamy obręcz i wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy spód, wypełniając ciastem dno formy i nakłuwamy z wierzchu. Surowy spód w formie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Do sporej miski przekładamy ser. Wsypujemy budynie i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy mleko i olej, wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy, używając robota kuchennego – miksujemy tylko do połączenia składników.
- Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Ile piecze się sernik z rosą? Powinna mu wystarczyć 1 godzina.
- 15 minut przed końcem wyznaczonego czasu przygotowujemy pianę z białek – ubijamy je za pomocą miksera kuchennego. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy cukier i delikatnie łączymy.
- Na gorący sernik wykładamy pianę z białek – jeśli mamy ochotę, używając specjalnego pędzelka lub grzebienia możemy przyozdobić wierzch, malując fantazyjne wzory. Potem wkładamy ciasto do piekarnika na około 10-15 minut. Pieczemy, aż piana z białek lekko się zezłoci, nie dopuszczamy do powstania bezy (jeśli za mocno przypieczemy i powstanie beza, złota rosa się nie zrobi).
- Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Wtedy pojawią się złote kropelki rosy – czyli tak naprawdę skrystalizowany cukier.
Jak przechowywać sernik z rosą? Złote drobinki będą najwyraźniejsze w pierwszych godzinach po upieczeniu. Nie są niestety bardzo trwałe. Sernik najlepiej przechowywać jednak w chłodnej temperaturze (aby ser się nie zepsuł), mimo że może to przyspieszyć zanikanie rosy.
Zobacz również: Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur
- Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść