Sernik z rosą to jedno z tych ciast, które nie tylko wybornie smakują, ale także doskonale wyglądają. Sprawdzą się więc zarówno na eleganckich przyjęciach w tradycyjnym stylu, jak i na zwykły deser cieszący zarówno oczy, jak i kubki smakowe. Jak zrobić sernik z rosą? Skąd się ona bierze na cieście? Odpowiedzi znajdziecie poniżej!
Fot. Shutterstock/Pani_Elena
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Jaki ser na sernik z rosą?
Do upieczenia sernika z rosą potrzebować będziemy dobrej jakości sera twarogowego. Najlepiej kupić tłusty ser biały w wiaderku – przeznaczony właśnie do serników. Warto zwrócić uwagę na skład tego produktu. Najlepiej, by nie było w nim mleka w proszku, skrobi modyfikowanej, stabilizatorów i aromatów – tylko mleko lub po prostu twaróg.
REKLAMA
Przepis na sernik z rosą (na formę o średnicy około 25 cm)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg zmielonego sera twarogowego
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
4 żółtka + 1 całe jajko
3/4szklanki cukru
Kruchy spód:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
2 żółtka
70 g cukru
1/2 szklanki cukru (lub odrobinę mniej, jeśli wolisz mniej słodkie ciasto)
szczypta soli
Piana z białek:
6 białek
150 g drobnego cukru
Jak zrobić sernik z rosą?
Przygotowujemy ciasto na spód: Mąkę przesiewamy przez sitko, a następnie wkrajamy do niej zimne masło. Siekamy nożem, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy żółtka, cukier, sól i szybko wyrabiamy sporą kulę.
Przygotowujemy formę na sernik – zaciskamy obręcz i wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Układamy spód, wypełniając ciastem dno formy i nakłuwamy z wierzchu. Surowy spód w formie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Do sporej miski przekładamy ser. Wsypujemy budynie i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy mleko i olej, wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy, używając robota kuchennego – miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Ile piecze się sernik z rosą? Powinna mu wystarczyć 1 godzina.
15 minut przed końcem wyznaczonego czasu przygotowujemy pianę z białek – ubijamy je za pomocą miksera kuchennego. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy cukier i delikatnie łączymy.
Na gorący sernik wykładamy pianę z białek – jeśli mamy ochotę, używając specjalnego pędzelka lub grzebienia możemy przyozdobić wierzch, malując fantazyjne wzory. Potem wkładamy ciasto do piekarnika na około 10-15 minut. Pieczemy, aż piana z białek lekko się zezłoci, nie dopuszczamy do powstania bezy (jeśli za mocno przypieczemy i powstanie beza, złota rosa się nie zrobi).
Po upieczeniu wyjmujemy sernik z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Wtedy pojawią się złote kropelki rosy – czyli tak naprawdę skrystalizowany cukier.
Jak przechowywać sernik z rosą? Złote drobinki będą najwyraźniejsze w pierwszych godzinach po upieczeniu. Nie są niestety bardzo trwałe. Sernik najlepiej przechowywać jednak w chłodnej temperaturze (aby ser się nie zepsuł), mimo że może to przyspieszyć zanikanie rosy.