Jak zrobić jajko w koszulce? Oto trzy proste sposoby

Jajko w koszulce to bardziej wyrafinowana wersja jajecznicy, jajka na miękko czy sadzonego. Jego przygotowanie wygląda na delikatną i skomplikowaną procedurę, ale to naprawdę proste. Oto kilka sposobów na jaja w koszulkach.
Zobacz wideo

Jaja w koszukach

Jaja w koszulkach, czyli jaja poszetowe, zgubione lub perduty to ciekawa alternatywa dla klasycznych sposobów podawania jajek. Żółtka są płynne, a otaczające je z każdej strony białka są ścięte. Jak sprawić, by białka dokładnie otuliły żółtka tak, jakby były dalej wewnątrz skorupki? Jest na to kilka sposobów, ale najpierw kilka złotych zasad.

  • Ważne, by używać bardzo świeżych jajek. Wraz z utratą świeżości, białko staje się wodniste i niezbyt przylega do żółtka. Włożone do gorącej wody rozleje się na boki zamiast otulać żółtko.
  • Jajko powinno być zimne. Dzięki temu żółtko będzie tylko lekko sparzone i pozostanie płynne.
  • Woda w garnku nie powinna gotować się zbyt mocno. W przeciwnym razie, surowe jajko nie zbije się w całość, a rozleje po całym naczyniu. Woda powinna lekko "mrugać".

Jak zrobić jajko w koszulce - gorąca woda

To chyba najprostszy sposób na przygotowanie jajka w koszulce. Wystarczy wbić jajko do miseczki, a następnie delikatnie przelać je do garnka z gorącą wodą - bez soli, octu ani żadnych innych dodatków, przynajmniej w wersji klasycznej. Po trzech minutach, jajko będzie gotowe. Jeśli garnek jest wystarczająco szeroki, można wbić kilka jajek jednocześnie. Należy jednak uważać, by się ze sobą nie połączyły. Takie jajka w koszulkach nie będą bardzo zwarte, będą przypominały jajka sadzone, ale ich konsystencja będzie o wiele delikatniejsza niż tych smażonych.

Jak zrobić jajko w koszulce - wodny wir

To klasyczna metoda przyrządzania jajka w koszulce. Jajko trzeba wbić do miseczki. Do gotującej się w garnku wody należy wlać kilka łyżek octu i sól, po czym całość porządnie zamieszać łyżką tak, aby powstał wir. Następnie w środek leja wystarczy przelać jajko z miseczki. Pod wpływem ruchu wody, białko szybko otoczy żółtko. Po minucie takiego kręcenia można wyjąć jajko w koszulce za pomocą łyżki cedzakowej. Pamiętajcie, że tym sposobem można je przygotowywać pojedynczo.

Jak zrobić jajko w koszulce - foliowa sakiewka

Do niewielkie miseczki należy włożyć kawałek folii spożywczej, wysmarować ją od środka oliwą lub roztopionym masłem, po czym wbić jajko. Następnie złączyć wszystkie końce folii, zawinąć je i zamknąć jajko w środku za pomocą supełka. Wewnątrz nie może być zbyt dużo powietrza, by pakunek nie dryfował po powierzchni wody, a był w niej całkowicie zanurzony. Taką sakiewkę wystarczy przełożyć do gorącej, ale nie wrzącej wody na około dwie minuty. Po tym czasie jajka można wyciągnąć i pozbyć się folii. Ta metoda jest szczególnie przydatna w momencie, gdy chcecie przygotować więcej niż jedno jajko.

Jak ugotować jajko w koszulce?

Jaja w koszulkach znakomicie smakują podane z grzanką, doprawione solą i pieprzem. Amerykanie chętnie raczą się jajkami po benedyktyńsku, czyli podanymi na bułce z plasterkiem szynki i polane sosem holenderskim. Ten ostatni przyda się także w popularnej przystawce - jajkach w koszulce ze szparagami i wspomnianym sosem. Można je też podać na gęstej zupie krem, na przykład brokułowej lub pieczarkowej.

Zobacz również:

Więcej o: