Boczniaki na talerzu. Co z nich przyrządzić? | Jak ugotować? Haps.pl
Boczniaki na talerzu. Co z nich przyrządzić?
REKLAMA
aleko
Boczniaki w ostatnich latach stają się coraz bardziej popularne. Weganie i wegetarianie często używają ich jako zamiennika mięsa, przyrządzając na przykład smażone boczniaki a la nuggetsy. Grzyby te jednak są lubiane nie tylko wśród osób, które nie jedzą mięsa. Co przygotować z boczniaków?
Fot. Shutterstock/khunrarai
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Boczniaki uchodzą za jedne z najzdrowszych grzybów. Są źródłem przeciwutleniaczy oraz wielu wartości odżywczych: dostarczają sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminę C, a także m.in. żelazo, magnez i fosfor. Nic dziwnego więc, że jedzone są tak często i chętnie. O boczniakach warto wiedzieć to, że naturalnie występuje na nich biały nalot, który niekiedy jest mylony z pleśnią. Jeśli były one dobrze przechowywane i są świeże, możemy je jeść bez obaw! Podajemy trzy pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. A wam jaki przepis na boczniaki najbardziej przypadnie do gustu?
REKLAMA
Przepisy na dania z boczniakami
Zupa z boczniaków z kaszą jaglaną
Składniki:
500 g boczniaków
1 spora marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 łyżka masła
2 cebule
2 l bulionu warzywnego
100 ml śmietanki kremówki
150 g suchej kaszy jaglanej
3 ząbki czosnku
lubczyk
cząber
sól i pieprz
Przygotowanie:
Boczniaki kroimy w paski, marchewkę w plasterki, pietruszkę i cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i kawałek selera wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i boczniaki, a także wyciśnięty w wyciskarce czosnek i smażymy przez kilka minut, a następnie wszystko dodajemy do bulionu.
Kaszę jaglaną gotujemy przez około 3/4 czasu podanego przez producenta na opakowaniu, by nadal była lekko twardawa i przekładamy do zupy. Doprawiamy mielonym lubczykiem i cząbrem, a następnie zmniejszamy ogień i wlewamy słodką śmietankę.
Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Boczniaki smażone a la nuggetsy
Składniki:
ok. 400 g boczniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka sproszkowanego czosnku
szczypta chilli
1 jajko
sól, pieprz
woda gazowana
olej do smażenia (ok. 1 l)
Przygotowanie:
Boczniaki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy słodką paprykę, czosnek, chilli, szczyptę soli i pieprzu. Wbijamy jajko i wszystko mieszamy, wlewając jednocześnie wodę. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza od tego na naleśniki.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej. Każdego boczniaka maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju do zrumienienia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi sosami.
Makaron z boczniakami
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle
400 g boczniaków
2 szalotki
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
150 ml śmietanki kremówki
suszony tymianek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron tagliatelle gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Szalotki siekamy drobno razem ze szczypiorem, czosnek wyciskamy w wyciskarce, a boczniaki kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotki i boczniaki, smażymy przez chwilę, aż grzyby się przyrumienią. Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek i wlewamy śmietankę kremówkę.
Sos możemy podlać odrobiną białego wina – należy je odparować, gotując całość przez chwilę. Doprawiamy do smaku suszonym tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z makaronem.