Buraczki na zimę - trzy propozycje

Buraki to źródło cennych wartości odżywczych - warto spożywać je przez cały rok. Na zimę polecamy przyrządzić z nich pyszne przetwory, które będą doskonałymi dodatkami do obiadów lub przekąskami i uzupełnieniami różnych dań. Podpowiadamy trzy sposoby na buraczki na zimę do słoików!
Zobacz wideo

W sezonie na przetwory nie należy zapominać o buraczkach! To cenne źródło kwasu foliowego, witaminy C i B1, a także magnezu i potasu. Poza tym mają one niski indeks glikemiczny. Warto jeść je nie tylko na surowo, ale także w przetworach. Jak je przyrządzić? Wypróbujcie nasze trzy pomysły!

Kiszone buraki – na surówkę i do barszczu

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • główka czosnku
  • 2,5 litra wody mineralnej lub przegotowanej i wystudzonej
  • 8 listków laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2,5 łyżki soli
  • 1 cebula
  • opcjonalnie, do przyspieszenia procesu kiszenia: 1-2 kromki chleba na zakwasie lub kilka łyżek soku z kiszonych ogórków

Przygotowanie:

  1. Buraki cienko obieramy ze skórki i kroimy w dosyć grube plastry, ząbki czosnku obieramy, a cebulę kroimy w piórka. Wodę mieszamy z solą.
  2. Jeśli przygotowujemy buraczki w słoikach, układamy je w nich ciasno naprzemiennie z ząbkami czosnku i cebulą, do każdego słoika wrzucamy także liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Jeśli chcemy, by były gotowe po kilku dniach, dodajemy też pokruszony chleb na zakwasie lub wlewamy sok z kiszonki. Zalewamy roztworem wody z solą tak, aby buraczki były przykryte.
  4. Słoiki mocno zakręcamy, potrząsamy nimi i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Potem stawiamy je w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Po ok. 1,5 tygodnia (wcześniej, jeśli dodaliśmy chleb/sok kiszony), możemy spożywać zarówno buraki, jak i zakwas.

Buraczki marynowane

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • główka czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w skórce do miękkości. Potem, gdy wystygną, odlewamy je i obieramy je ze skórki i kroimy w plastry lub na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i sól. Zalewę zagotowujemy. Buraki wkładamy do słoików (ok. 7-8 o pojemności ok. 330 ml) do około 3/4 wysokości, dodajemy także po 1 liściu laurowym i 2 ziarnkach ziela angielskiego, a także 2 ząbki czosnku. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy.
  3. Pasteryzujemy przez około 10-15 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Sałatka z buraków na zimę z papryką

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 kg papryki
  • 3 cebule
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 150 ml octu
  • 150 ml oleju
  • 8 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. Gdy cebula się zeszkli, a papryka zmięknie, studzimy, nie odlewamy soku i tłuszczu.
  2. Buraki zagotowujemy w łupinach (możemy je pokroić na mniejsze kawałki), a gdy wystygną, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o największych oczkach do dużej miski. Potem dokładamy podsmażoną paprykę i cebulę. Wlewamy ocet, dosypujemy cukier, sól i doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.