Buraczki na zimę - trzy propozycje | Jak ugotować? Haps.pl
Buraczki na zimę - trzy propozycje
REKLAMA
aleko
Buraki to źródło cennych wartości odżywczych - warto spożywać je przez cały rok. Na zimę polecamy przyrządzić z nich pyszne przetwory, które będą doskonałymi dodatkami do obiadów lub przekąskami i uzupełnieniami różnych dań. Podpowiadamy trzy sposoby na buraczki na zimę do słoików!
Fot. Shutterstock/Madeleine Steinbach
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
W sezonie na przetwory nie należy zapominać o buraczkach! To cenne źródło kwasu foliowego, witaminy C i B1, a także magnezu i potasu. Poza tym mają one niski indeks glikemiczny. Warto jeść je nie tylko na surowo, ale także w przetworach. Jak je przyrządzić? Wypróbujcie nasze trzy pomysły!
REKLAMA
Kiszone buraki – na surówkę i do barszczu
Składniki:
1 kg buraków
główka czosnku
2,5 litra wody mineralnej lub przegotowanej i wystudzonej
8 listków laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
2,5 łyżki soli
1 cebula
opcjonalnie, do przyspieszenia procesu kiszenia: 1-2 kromki chleba na zakwasie lub kilka łyżek soku z kiszonych ogórków
Przygotowanie:
Buraki cienko obieramy ze skórki i kroimy w dosyć grube plastry, ząbki czosnku obieramy, a cebulę kroimy w piórka. Wodę mieszamy z solą.
Jeśli przygotowujemy buraczki w słoikach, układamy je w nich ciasno naprzemiennie z ząbkami czosnku i cebulą, do każdego słoika wrzucamy także liście laurowe i ziele angielskie.
Jeśli chcemy, by były gotowe po kilku dniach, dodajemy też pokruszony chleb na zakwasie lub wlewamy sok z kiszonki. Zalewamy roztworem wody z solą tak, aby buraczki były przykryte.
Słoiki mocno zakręcamy, potrząsamy nimi i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Potem stawiamy je w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Po ok. 1,5 tygodnia (wcześniej, jeśli dodaliśmy chleb/sok kiszony), możemy spożywać zarówno buraki, jak i zakwas.
Buraczki marynowane
Składniki:
2 kg buraków
główka czosnku
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
4 szklanki wody
1 szklanka octu
4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i gotujemy w skórce do miękkości. Potem, gdy wystygną, odlewamy je i obieramy je ze skórki i kroimy w plastry lub na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i sól. Zalewę zagotowujemy. Buraki wkładamy do słoików (ok. 7-8 o pojemności ok. 330 ml) do około 3/4 wysokości, dodajemy także po 1 liściu laurowym i 2 ziarnkach ziela angielskiego, a także 2 ząbki czosnku. Wlewamy zalewę i mocno zakręcamy.
Pasteryzujemy przez około 10-15 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Sałatka z buraków na zimę z papryką
Składniki:
2 kg buraków
1 kg papryki
3 cebule
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki soli
150 ml octu
150 ml oleju
8 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. Gdy cebula się zeszkli, a papryka zmięknie, studzimy, nie odlewamy soku i tłuszczu.
Buraki zagotowujemy w łupinach (możemy je pokroić na mniejsze kawałki), a gdy wystygną, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o największych oczkach do dużej miski. Potem dokładamy podsmażoną paprykę i cebulę. Wlewamy ocet, dosypujemy cukier, sól i doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.