Gulasz wieprzowy - pomysł na tradycyjny obiad
Gulasz z szynki wieprzowej lub łopatki to danie, które nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Bez problemu poradzą sobie z nim nawet ci niezbyt często stojący przy garach. To także jeden z tych przepisów, które po prostu wypada znać! Jak przygotować pyszny gulasz wieprzowy?
Jakie mięso do gulaszu wieprzowego?
Gulasz wieprzowy najczęściej przygotowuje się z szynki lub łopatki. To jednak te części wieprzowiny, które nie zawierają bardzo dużo tłuszczu, więc należy dbać, by danie nie było suche. Gulasz można również przyrządzić z nieco tłuściejszej karkówki, ale wówczas należy bardziej uważać na kalorie – takie danie będzie zawierało ich więcej oraz będzie bardziej ciężkostrawne. Gulasz z łopatki wieprzowej bądź szynki to lepszy pomysł dla tych, którzy muszą uważać na kalorie i zawartość tłuszczu w codziennej diecie.
Przepis na gulasz wieprzowy tradycyjny
Składniki:
- 700 g szynki lub łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 spora cebula
- 1 szklanka bulionu mięsnego (najlepiej zrobionego własnoręcznie)*
- 4 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- majeranek
- olej do smażenia
- sól i pieprz
* można użyć bulionu z kostki (uważamy wtedy na ilość soli w potrawie) lub czystego rosołu przygotowanego wcześniej
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w kawałki o wielkości około 1-1,5 cm. Marchewki i cebulę kroimy w niedużą kostkę, a czosnek wyciskamy w wyciskarce.
- Na głębokiej patelni lub na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut, by się ścięło. Potem zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy rozdrobiony czosnek. Przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
- Wtedy zaprawiamy sos mąką. W kubku mieszamy ją z niedużą ilością chłodnej wody, a następnie dolewamy gorący sos z patelni i łączymy (jeśli dodamy gorący sos do mąki, ta się zaparzy i powstaną drobne kluseczki zamiast gładkiego sosu).
- Doprawiamy mieloną słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem do smaku i wszystko dobrze mieszamy.
Wskazówka: jeśli lubimy ostre smaki, możemy zwiększyć liczbę ząbków czosnku oraz doprawić sos odrobiną ostrej papryki.
Gulasz z szynki wieprzowej lub łopatki – jak podawać?
Tak przygotowany gulasz z szynki lub łopatki wieprzowej najlepiej będzie smakował z kaszą gryczaną, jęczmienną lub tłuczonymi ziemniaczkami. Taka potrawa będzie również bardzo smaczna podana z plackami ziemniaczanymi usmażonymi lub upieczonymi na chrupko. Jako dodatek do dania można podać ogórki małosolne, kiszone lub zasmażane buraczki.
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!