• Link został skopiowany

Gulasz wieprzowy - pomysł na tradycyjny obiad

Gulasz wieprzowy należy do najpopularniejszych pomysłów na obiad z mięsem w roli głównej. Lubi je większość mięsożerców! Nic dziwnego - miękkie, kruche mięso z aromatycznym sosem to prawdziwy przysmak. To pyszne danie doskonale syci po całym dniu pracy lub aktywności fizycznej. Jak zrobić gulasz wieprzowy? Podajemy przepis!
Gulasz wieprzowy należy do najpopularniejszych pomysłów na obiad z mięsem w roli głównej.
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Gulasz z szynki wieprzowej lub łopatki to danie, które nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Bez problemu poradzą sobie z nim nawet ci niezbyt często stojący przy garach. To także jeden z tych przepisów, które po prostu wypada znać! Jak przygotować pyszny gulasz wieprzowy?

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Jakie mięso do gulaszu wieprzowego?

Gulasz wieprzowy najczęściej przygotowuje się z szynki lub łopatki. To jednak te części wieprzowiny, które nie zawierają bardzo dużo tłuszczu, więc należy dbać, by danie nie było suche. Gulasz można również przyrządzić z nieco tłuściejszej karkówki, ale wówczas należy bardziej uważać na kalorie – takie danie będzie zawierało ich więcej oraz będzie bardziej ciężkostrawne. Gulasz z łopatki wieprzowej bądź szynki to lepszy pomysł dla tych, którzy muszą uważać na kalorie i zawartość tłuszczu w codziennej diecie.

Przepis na gulasz wieprzowy tradycyjny

Składniki:

  • 700 g szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 spora cebula
  • 1 szklanka bulionu mięsnego (najlepiej zrobionego własnoręcznie)*
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

* można użyć bulionu z kostki (uważamy wtedy na ilość soli w potrawie) lub czystego rosołu przygotowanego wcześniej

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w kawałki o wielkości około 1-1,5 cm. Marchewki i cebulę kroimy w niedużą kostkę, a czosnek wyciskamy w wyciskarce.
  2. Na głębokiej patelni lub na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut, by się ścięło. Potem zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, dodajemy rozdrobiony czosnek. Przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
  3. Wtedy zaprawiamy sos mąką. W kubku mieszamy ją z niedużą ilością chłodnej wody, a następnie dolewamy gorący sos z patelni i łączymy (jeśli dodamy gorący sos do mąki, ta się zaparzy i powstaną drobne kluseczki zamiast gładkiego sosu).
  4. Doprawiamy mieloną słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem do smaku i wszystko dobrze mieszamy.

Wskazówka: jeśli lubimy ostre smaki, możemy zwiększyć liczbę ząbków czosnku oraz doprawić sos odrobiną ostrej papryki.

Gulasz z szynki wieprzowej lub łopatki – jak podawać?

Tak przygotowany gulasz z szynki lub łopatki wieprzowej najlepiej będzie smakował z kaszą gryczaną, jęczmienną lub tłuczonymi ziemniaczkami. Taka potrawa będzie również bardzo smaczna podana z plackami ziemniaczanymi usmażonymi lub upieczonymi na chrupko. Jako dodatek do dania można podać ogórki małosolne, kiszone lub zasmażane buraczki.

Więcej o: