Gulasz z szynki wieprzowej lub łopatki to danie, które nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Bez problemu poradzą sobie z nim nawet ci niezbyt często stojący przy garach. To także jeden z tych przepisów, które po prostu wypada znać! Jak przygotować pyszny gulasz wieprzowy?
Gulasz wieprzowy najczęściej przygotowuje się z szynki lub łopatki. To jednak te części wieprzowiny, które nie zawierają bardzo dużo tłuszczu, więc należy dbać, by danie nie było suche. Gulasz można również przyrządzić z nieco tłuściejszej karkówki, ale wówczas należy bardziej uważać na kalorie – takie danie będzie zawierało ich więcej oraz będzie bardziej ciężkostrawne. Gulasz z łopatki wieprzowej bądź szynki to lepszy pomysł dla tych, którzy muszą uważać na kalorie i zawartość tłuszczu w codziennej diecie.
Składniki:
* można użyć bulionu z kostki (uważamy wtedy na ilość soli w potrawie) lub czystego rosołu przygotowanego wcześniej
Przygotowanie:
Wskazówka: jeśli lubimy ostre smaki, możemy zwiększyć liczbę ząbków czosnku oraz doprawić sos odrobiną ostrej papryki.
Tak przygotowany gulasz z szynki lub łopatki wieprzowej najlepiej będzie smakował z kaszą gryczaną, jęczmienną lub tłuczonymi ziemniaczkami. Taka potrawa będzie również bardzo smaczna podana z plackami ziemniaczanymi usmażonymi lub upieczonymi na chrupko. Jako dodatek do dania można podać ogórki małosolne, kiszone lub zasmażane buraczki.