Śniadanie do łóżka - co podać? Podpowiadamy!

Śniadanie do łóżka - kto by nie chciał go dostać od ukochanej osoby! To doskonały pomysł na to, by wywołać uśmiech na twarzy bliskiego od samego rana. Romantyczne śniadanie do łóżka dla partnerki lub partnera, miły początek dnia dla rodziców czy dzieci. Ale co przygotować? Podpowiadamy!

Jak zrobić śniadanie do łóżka? O czym pamiętać?

Śniadanie do łóżka ucieszy każdego – no chyba że nasz bliski jest osobą, która wybitnie nie lubi spożywania posiłków w łóżku. Jednak nawet tę niechęć można załagodzić, jeśli zaopatrzymy się wcześniej w pewne przedmioty. Warto zainwestować zwłaszcza w stolik śniadaniowy, który bezpiecznie można postawić na łóżku. Ważne, by był stabilny i zabezpieczony. Dobrze też wybrać piękną zastawę oraz potrzebne naczynia. Zwróćmy też uwagę na nasz plan tygodniowy – lepiej, by był to dzień, w którym nie pracujemy i możemy długo celebrować takie śniadanie, a nie zrywać się po 10 minutach do pracy!

Śniadanie do łóżka – co podać?

Pomysł na śniadanie do łóżka warto uzależnić od gustu bliskiej osoby – to w końcu miła niespodzianka dla niej. Uszanujmy jej upodobania kulinarne – jeśli ta osoba zdecydowała na przykład, że chce jeść bardziej dietetyczne potrawy lub spożywać mniej mięsa, nie karmmy jej parówkami czy angielskim śniadaniem tylko dlatego, że my mamy na nie ochotę. Śniadanie do łóżka to rodzaj prezentu – warto by szczerze cieszył wszystkich!

Śniadanie do łóżka – przepisy

Bananowe pankejki

Składniki:

  • 3 spore dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • około 1 i 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Mąkę przesiewamy przez sitko, wbijamy jajka, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko łączymy, stopniowo dolewając mleko aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy okrągłe placuszki.
  3. Podajemy je oprószone cukrem pudrem bądź z dodatkiem syropu klonowego lub ulubionej konfitury.

Szakszuka – jajka zapiekane w pomidorach

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 świeże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę, pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i najpierw wrzucamy na nią cebulę. Smażymy aż się zeszkli, a następnie dodajemy pomidory i paprykę. Doprawiamy rozdrobnionym czosnkiem, wędzoną papryką, chilli i kminem rzymskim i wszystko mieszamy.
  2. Wbijamy jajka – rozgarniamy sos i wbijamy je w całości, jak sadzone. Gdy wszystkie będą wbite, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż się zetną.
  3. Podajemy z kromkami bagietki prosto z patelni.

Omlet z szynką i pieczarkami

Składniki (na 2 porcje):

  • 5 jajek
  • 4 pieczarki
  • 4 plasterki szynki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 g żółtego sera
  • olej do smażenia
  • szczypta rozmarynu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, a szynkę w kostkę.
  2. Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je trzepaczką, by je trochę napowietrzyć. Do jajek dodajemy mleko i mąkę, dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy pieczarki i szynkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Potem wlewamy masę jajeczną i smażymy na niedużym ogniu. Smażymy po obu stronach, aż omlet się przyrumieni.
  4. Przekrawamy na połówki i podajemy ze startym żółtym serem.

Wskazówka: Masę jajeczną można też podzielić na dwie porcje – usmażymy wtedy dwa mniejsze omlety.