Jak zrobić pesto, czyli błyskawiczny przepis na uniwersalny sos z bazylii
Sos pesto - jak zrobić?
Pesto z bazylii to klasyczna odsłona tego sosu. Do jego przygotowanie potrzeba niewielu składników, które często ma się w domu. Dodatkowo sama procedura jest banalnie prosta i zajmuje dosłownie kilkanaście sekund (o ile użyjecie blendera). Osoby bardziej cierpliwe lub hołdujące tradycji mogą wyciągnąć moździerz, czyli narzędzie, które w bardziej klasyczny, ale też pracochłonny sposób zastąpi blender.
Wersji zielonego pesto jest sporo, wystarczą świeże zioła lub intensywna w smaku sałata, do tego garstka orzechów lub pestek, trochę tartego sera i oliwa lub olej. Ciekawą propozycją jest pesto z rukoli z dodatkiem pestek dyni. Jednak dziś na warsztacie klasyka, czyli domowe pesto z bazylii.
Jak zrobić pesto bazyliowe?
Składniki:
- spora garść liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki orzeszków piniowych, posiekanych orzechów nerkowca lub migdałów bez łupinek
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Orzeszki prażymy na suchej patelni.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i blendujemy przez chwilę do momentu, aż się połączą i rozdrobnią. To, czy będą wyczuwalne, czy dokładnie zmielone, zależy od waszych preferencji.
- Orzeszki możemy dodać na sam koniec i wymieszać za pomocą łyżki.
Wskazówka: Jeśli zdecydowaliście się na wersję bardziej ambitną, z użyciem moździerza, oliwę wlejcie na sam koniec. Dzięki temu będzie wam łatwiej ucierać wszystkie składniki.
Domowe pesto z bazylii
Pesto z bazylii - jak widać - jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników i blender. A do czego można go użyć? Możliwości jest naprawdę sporo. Można je wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać dodatkowym parmezanem. Świetnie sprawdzi się też rozprowadzone na przypieczonych kromkach bagietki. Będzie to dobry dodatek do zupy krem, na przykład brokułowej lub z cukinii. Pesto z bazylii będzie też doskonałym dodatkiem do bruschetty. Wystarczy pokryć nim grzanki i podać na nich pokrojone w kostkę pomidory. Pesto będzie tworzyło dobry duet z pieczoną rybą, a nawet można w nim zamarynować mięso z kurczaka i zgrillować na przykład w postaci szaszłyków. Jak widzicie, takie domowe pesto z bazylii ma naprawdę dużo zastosowań. Ogranicza was jedynie kreatywność. Skoro już wiecie, jak zrobić pesto bazyliowe, przygotujcie listę zakupów.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy