• Link został skopiowany

Jak zrobić pesto, czyli błyskawiczny przepis na uniwersalny sos z bazylii

Pesto to sos typowy dla kuchni włoskiej. Basuje ono na oliwie z oliwek i świeżej bazylii. Warto wprowadzić je do swojego menu, bo to nie tylko źródło witamin, ale także świetny pomysł na dania obiadowe oraz przekąski. Jak je zrobić?
Pesto to sos typowy dla kuchni włoskiej.
Fot. Shutterstock/keko64
Zobacz wideo

Sos pesto - jak zrobić?

Pesto z bazylii to klasyczna odsłona tego sosu. Do jego przygotowanie potrzeba niewielu składników, które często ma się w domu. Dodatkowo sama procedura jest banalnie prosta i zajmuje dosłownie kilkanaście sekund (o ile użyjecie blendera). Osoby bardziej cierpliwe lub hołdujące tradycji mogą wyciągnąć moździerz, czyli narzędzie, które w bardziej klasyczny, ale też pracochłonny sposób zastąpi blender.

Wersji zielonego pesto jest sporo, wystarczą świeże zioła lub intensywna w smaku sałata, do tego garstka orzechów lub pestek, trochę tartego sera i oliwa lub olej. Ciekawą propozycją jest pesto z rukoli z dodatkiem pestek dyni. Jednak dziś na warsztacie klasyka, czyli domowe pesto z bazylii.

Jak zrobić pesto bazyliowe?

Składniki:

  • spora garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, posiekanych orzechów nerkowca lub migdałów bez łupinek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki prażymy na suchej patelni.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i blendujemy przez chwilę do momentu, aż się połączą i rozdrobnią. To, czy będą wyczuwalne, czy dokładnie zmielone, zależy od waszych preferencji.
  3. Orzeszki możemy dodać na sam koniec i wymieszać za pomocą łyżki.

Wskazówka: Jeśli zdecydowaliście się na wersję bardziej ambitną, z użyciem moździerza, oliwę wlejcie na sam koniec. Dzięki temu będzie wam łatwiej ucierać wszystkie składniki.

Domowe pesto z bazylii

Pesto z bazylii - jak widać - jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników i blender. A do czego można go użyć? Możliwości jest naprawdę sporo. Można je wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać dodatkowym parmezanem. Świetnie sprawdzi się też rozprowadzone na przypieczonych kromkach bagietki. Będzie to dobry dodatek do zupy krem, na przykład brokułowej lub z cukinii. Pesto z bazylii będzie też doskonałym dodatkiem do bruschetty. Wystarczy pokryć nim grzanki i podać na nich pokrojone w kostkę pomidory. Pesto będzie tworzyło dobry duet z pieczoną rybą, a nawet można w nim zamarynować mięso z kurczaka i zgrillować na przykład w postaci szaszłyków. Jak widzicie, takie domowe pesto z bazylii ma naprawdę dużo zastosowań. Ogranicza was jedynie kreatywność. Skoro już wiecie, jak zrobić pesto bazyliowe, przygotujcie listę zakupów.

Więcej o: