Pesto z bazylii to klasyczna odsłona tego sosu. Do jego przygotowanie potrzeba niewielu składników, które często ma się w domu. Dodatkowo sama procedura jest banalnie prosta i zajmuje dosłownie kilkanaście sekund (o ile użyjecie blendera). Osoby bardziej cierpliwe lub hołdujące tradycji mogą wyciągnąć moździerz, czyli narzędzie, które w bardziej klasyczny, ale też pracochłonny sposób zastąpi blender.
Wersji zielonego pesto jest sporo, wystarczą świeże zioła lub intensywna w smaku sałata, do tego garstka orzechów lub pestek, trochę tartego sera i oliwa lub olej. Ciekawą propozycją jest pesto z rukoli z dodatkiem pestek dyni. Jednak dziś na warsztacie klasyka, czyli domowe pesto z bazylii.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wskazówka: Jeśli zdecydowaliście się na wersję bardziej ambitną, z użyciem moździerza, oliwę wlejcie na sam koniec. Dzięki temu będzie wam łatwiej ucierać wszystkie składniki.
Pesto z bazylii - jak widać - jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy jedynie kilka składników i blender. A do czego można go użyć? Możliwości jest naprawdę sporo. Można je wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać dodatkowym parmezanem. Świetnie sprawdzi się też rozprowadzone na przypieczonych kromkach bagietki. Będzie to dobry dodatek do zupy krem, na przykład brokułowej lub z cukinii. Pesto z bazylii będzie też doskonałym dodatkiem do bruschetty. Wystarczy pokryć nim grzanki i podać na nich pokrojone w kostkę pomidory. Pesto będzie tworzyło dobry duet z pieczoną rybą, a nawet można w nim zamarynować mięso z kurczaka i zgrillować na przykład w postaci szaszłyków. Jak widzicie, takie domowe pesto z bazylii ma naprawdę dużo zastosowań. Ogranicza was jedynie kreatywność. Skoro już wiecie, jak zrobić pesto bazyliowe, przygotujcie listę zakupów.