Metrowiec na dwa sposoby, czyli pyszne ciasto warte zachodu

Metrowiec to bardzo popularne i pyszne ciasto. Dla wielu osób to prawdziwy przysmak z dzieciństwa - warto go odtworzyć przy najbliższej okazji, gdy złapie was ochota na coś słodkiego! Jak zrobić ciasto metrowiec? Polecamy zarówno wersję tradycyjną, jak i sposób bez pieczenia!
Zobacz wideo

Ciasto metrowiec, zarówno w wersji pieczonej, jak i tej bez piekarnika jest dosyć pracochłonne i wymaga sporo cierpliwości. Gra jest jednak warta świeczki! Efekt końcowy to prawdziwa rozkosz dla smakosza! Metrowiec bez pieczenia i pieczony, dobrze nam znany przysmak – jak przyrządzić to ciasto?

Przepis na metrowca

Składniki:

Ciasto jasne (na keksówkę ok. 35 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto ciemne (na keksówkę ok. 35 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Krem:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

Polewa kakaowa:

  • 3/4 kostki margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić metrowiec?

  1. Przygotowujemy jasne ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i ucieramy razem mikserem – masa powinna mieć jasnożółty kolor. Dodajemy olej i wodę, a następnie wsypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia.
  2. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem soli. Sztywną pianę przekładamy do masy z żółtek i łączymy przy użyciu drewnianej łyżki.
  3. Ciasto przelewamy do keksówki (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia bądź wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą). Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
  4. Przygotowujemy ciemne ciasto: Robimy je w podobny sposób, co ciasto jasne. Kakao wsypujemy razem z mąką i proszkiem do pieczenia do masy z żółtek. Pieczemy w takich samych warunkach.
  5. Przygotowujemy krem: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i cały czas mieszamy, by uniknąć grudek. Gotujemy do zgęstnienia i studzimy. Masło ucieramy mikserem, by było puszyste i łączymy z wystudzonym budyniem.
  6. Przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy mleko i wsypujemy kakao, cały czas mieszając.
  7. Oba ciasta kroimy na kromki. Układamy je naprzemiennie i smarujemy kremem budyniowym. Na koniec polewamy polewą kakaową, odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Podajemy ukośnie pokrojone.

Metrowiec bez pieczenia – przepis

Składniki:

  • 25 herbatników zwykłych
  • 25 herbatników kakaowych
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 czekolada gorzka
  • 1/2 czekolady mlecznej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, a następnie przekładamy do niej serek mascarpone i łączymy przy użyciu drewnianej łyżki.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamane czekolady, dodajemy do nich masło i mleko.
  3. Herbatniki układamy kolorami naprzemiennie, przekładamy kremem i umieszczamy w keksówce o długości około 35 cm.
  4. Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą, możemy też obsypać je wiórkami lub pokruszonymi orzeszkami.
  5. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy pokrojone ukośnie.
Więcej o: