Metrowiec na dwa sposoby, czyli pyszne ciasto warte zachodu | Jak ugotować? Haps.pl
Metrowiec na dwa sposoby, czyli pyszne ciasto warte zachodu
REKLAMA
aleko
Metrowiec to bardzo popularne i pyszne ciasto. Dla wielu osób to prawdziwy przysmak z dzieciństwa - warto go odtworzyć przy najbliższej okazji, gdy złapie was ochota na coś słodkiego! Jak zrobić ciasto metrowiec? Polecamy zarówno wersję tradycyjną, jak i sposób bez pieczenia!
Fot. Instagram/dorotabanasiuk
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Ciasto metrowiec, zarówno w wersji pieczonej, jak i tej bez piekarnika jest dosyć pracochłonne i wymaga sporo cierpliwości. Gra jest jednak warta świeczki! Efekt końcowy to prawdziwa rozkosz dla smakosza! Metrowiec bez pieczenia i pieczony, dobrze nam znany przysmak – jak przyrządzić to ciasto?
Przygotowujemy jasne ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i ucieramy razem mikserem – masa powinna mieć jasnożółty kolor. Dodajemy olej i wodę, a następnie wsypujemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem soli. Sztywną pianę przekładamy do masy z żółtek i łączymy przy użyciu drewnianej łyżki.
Ciasto przelewamy do keksówki (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia bądź wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą). Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
Przygotowujemy ciemne ciasto: Robimy je w podobny sposób, co ciasto jasne. Kakao wsypujemy razem z mąką i proszkiem do pieczenia do masy z żółtek. Pieczemy w takich samych warunkach.
Przygotowujemy krem: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i skrobią ziemniaczaną. Wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i cały czas mieszamy, by uniknąć grudek. Gotujemy do zgęstnienia i studzimy. Masło ucieramy mikserem, by było puszyste i łączymy z wystudzonym budyniem.
Przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy mleko i wsypujemy kakao, cały czas mieszając.
Oba ciasta kroimy na kromki. Układamy je naprzemiennie i smarujemy kremem budyniowym. Na koniec polewamy polewą kakaową, odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Podajemy ukośnie pokrojone.
Metrowiec bez pieczenia – przepis
Składniki:
25 herbatników zwykłych
25 herbatników kakaowych
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1 czekolada gorzka
1/2 czekolady mlecznej
łyżka masła
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, a następnie przekładamy do niej serek mascarpone i łączymy przy użyciu drewnianej łyżki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamane czekolady, dodajemy do nich masło i mleko.
Herbatniki układamy kolorami naprzemiennie, przekładamy kremem i umieszczamy w keksówce o długości około 35 cm.
Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą, możemy też obsypać je wiórkami lub pokruszonymi orzeszkami.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Podajemy pokrojone ukośnie.