Zupa krem z pora może być przygotowana na dwa sposoby. Ci, którzy wolą posiłki sycące, a także zupy, po których nie trzeba jeść drugiego dania, powinni przyrządzić wersję z serkami topionymi i mielonym mięsem. Ci, którzy martwią się, ile kalorii ma zupa porowa i czy aby na pewno jest wystarczająco lekkostrawna dla ich diety, niech wybiorą krem z porów z dodatkiem ziemniaków i cukinii. Obie wersje są bardzo smaczne!
Zupa porowa z serkiem topionym i mięsem mielonym – przepis
Składniki:
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
- 2 pory (ok. 300-400 g)
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g serka topionego (śmietankowego)
- 1 mała cebula
- granulowany czosnek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Zupa porowa z mięsem mielonym i serkami topionymi - przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso mielone. Doprawiamy czosnkiem i smażymy, aż się lekko przyrumieni, po czym zdejmujemy z patelni.
- Dobrze opłukane pory (zarówno część zieloną, jak i białą; warto je dokładnie umyć, ponieważ często gromadzi się w nich piasek) siekamy w paseczki, a cebulę kroimy w kostkę.
- Bulion zagotowujemy, wrzucamy do niego pora.
- Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie przekładamy ją do bulionu.
- Wrzucamy także pokrojony na kawałki serek topiony.
- Gdy por i cebula zmiękną, natomiast serek dobrze się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dokładnie mieszamy. Wrzucamy podsmażone mięso i podajemy z bagietką.
Wskazówka: Zupa porowa ciekawie smakuje także z pulpetami – jeśli mamy dosyć tradycyjnych klopsików w sosie, możemy podać je zamiast podsmażonego mięsa w zupie. Pulpety przygotowujemy według tradycyjnego przepisu i gotujemy w zupie porowej (lub podajemy lekko podsmażone).
Krem z porów, ziemniaków i cebuli - przepis
Składniki:
- 2 średnie pory
- 3 ziemniaki
- 1 nieduża cukinia
- 1 cebula
- 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki rosołowej)
- granulowany czosnek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- groszek ptysiowy lub kilka kromek chleba (może być czerstwiejący)
Zupa krem z pora – przygotowanie
- Pory dokładnie płuczemy i kroimy w paseczki (zarówno białą, jak i zieloną część), a cukinię, ziemniaki i cebulę w kostkę.
- Cebulę podsmażamy na oleju i wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy także pozostałe warzywa.
- Gotujemy, aż wszystkie będą miękkie. Wtedy za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy z groszkiem ptysiowym lub przygotowujemy grzanki. Można je zrobić na dwa sposoby: przyrumienić w opiekaczu, a następnie pokroić w kostkę bądź pokroić w kosteczkę, a potem podsmażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu lub z małą ilością oliwy). Doprawiamy je wedle uznania lub wrzucamy do zupy bez przypraw.