Sos kurkowy - doskonały do mięs i makaronów. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Kurki to jedne z naszych ulubionych grzybów – są zarówno pyszne, jak i zdrowe. Nic dziwnego więc, że są tak chętnie zbierane i kupowane. Jeśli masz świeże kurki i szukasz smacznego przepisu – jesteś na miejscu. Zrób lub zaplanuj na obiad pyszne danie z sosem kurkowym. Uwaga! Sos z mrożonych kurek jest równie dobry. Jeśli więc zalegają w twoim zamrażalniku, nie wahaj się ich wykorzystać.
Sos kurkowy – przepis
Sos kurkowy do mięsa lub makaronu
Składniki:
- 350 g kurek (świeżych lub rozmrożonych)
- nieduża cebula
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju do smażenia
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 1/2 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego (może być przygotowany z kostki)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sos kurkowy do makaronu lub mięsa?
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Kurtki oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Jak bez wysiłku oczyścić kurki? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule.
- Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju (unikniesz wtedy przypalenia się masła). Wrzuć posiekaną cebulkę i smaż ją, aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby i wlej bulion.
- Gotuj przez kilka minut pod przykrywką, aż kurki dobrze zmiękną. Wtedy dodaj śmietanę – zahartuj ją najpierw w szklance z odrobiną gorącego sosu, aby się nie zwarzyła.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, razem ze śmietaną dodaj 1-2 łyżeczki mąki. Wszystko dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na ciepło.
Wskazówki: do sosu kurkowego możesz też dodać marchewkę. Jeśli nie przepadasz za natką pietruszki, zamień ją na siekany koperek. Jeżeli natomiast lubisz sosy o delikatnie słodkim smaku, dodaj do niego łyżeczkę miodu.
Jak zrobić sos kurkowy do mięsa i makaronu bez śmietany?
Jeśli dbasz o linię, możesz przygotować sos kurkowy bez śmietany. Wystarczy zastąpić ją gęstym jogurtem naturalnym. Możesz także użyć śmietany o niższej zawartości tłuszczu – zamiast 30-procentowej, wykorzystaj śmietanę 12-procentową. Dobrym sposobem też jest przygotowanie sosu na bazie żółtek – 3 żółtka rozmieszaj z łyżką mąki i odrobiną wody, a potem powoli wlewaj tę mieszaninę do sosu zamiast śmietany. Ta wersja będzie mieć zdecydowanie mniej kalorii niż sosy na bazie (zwłaszcza) słodkiej śmietanki.
Sos kurkowy – do czego go podawać?
Sos kurkowy to doskonały dodatek nie tylko do mięs i makaronów, ale także do wielu innych potraw! Będzie doskonale smakować również z różnymi rodzajami klusek ziemniaczanych: pyzami, kopytkami czy kluskami śląskimi. Można go także wykorzystać jako dodatek do placków ziemniaczanych lub cukiniowych. Będzie też dobrze smakować z kotletami warzywnymi, np. z kalafiora lub soczewicy, lub z kotletami z ryżu czy kaszy jaglanej. Łącz go raczej z delikatnymi smakami, by bardziej wyraziste elementy dania nie zabiły smaku aromatycznych i dość subtelnych kurek.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz