Kurki to jedne z naszych ulubionych grzybów – są zarówno pyszne, jak i zdrowe. Nic dziwnego więc, że są tak chętnie zbierane i kupowane. Jeśli masz świeże kurki i szukasz smacznego przepisu – jesteś na miejscu. Zrób lub zaplanuj na obiad pyszne danie z sosem kurkowym. Uwaga! Sos z mrożonych kurek jest równie dobry. Jeśli więc zalegają w twoim zamrażalniku, nie wahaj się ich wykorzystać.
Składniki:
Wskazówki: do sosu kurkowego możesz też dodać marchewkę. Jeśli nie przepadasz za natką pietruszki, zamień ją na siekany koperek. Jeżeli natomiast lubisz sosy o delikatnie słodkim smaku, dodaj do niego łyżeczkę miodu.
Jeśli dbasz o linię, możesz przygotować sos kurkowy bez śmietany. Wystarczy zastąpić ją gęstym jogurtem naturalnym. Możesz także użyć śmietany o niższej zawartości tłuszczu – zamiast 30-procentowej, wykorzystaj śmietanę 12-procentową. Dobrym sposobem też jest przygotowanie sosu na bazie żółtek – 3 żółtka rozmieszaj z łyżką mąki i odrobiną wody, a potem powoli wlewaj tę mieszaninę do sosu zamiast śmietany. Ta wersja będzie mieć zdecydowanie mniej kalorii niż sosy na bazie (zwłaszcza) słodkiej śmietanki.
Sos kurkowy to doskonały dodatek nie tylko do mięs i makaronów, ale także do wielu innych potraw! Będzie doskonale smakować również z różnymi rodzajami klusek ziemniaczanych: pyzami, kopytkami czy kluskami śląskimi. Można go także wykorzystać jako dodatek do placków ziemniaczanych lub cukiniowych. Będzie też dobrze smakować z kotletami warzywnymi, np. z kalafiora lub soczewicy, lub z kotletami z ryżu czy kaszy jaglanej. Łącz go raczej z delikatnymi smakami, by bardziej wyraziste elementy dania nie zabiły smaku aromatycznych i dość subtelnych kurek.