Gdy na straganach i sklepowych półkach można dostać botwinę, czyli młode, zwykle nieduże buraki ćwikłowe z długimi, zielonymi liśćmi, nie czekaj, ale kup ją koniecznie! Zupa z botwiny lub inaczej barszcz czerwony z botwiny to smaczne danie, które jest idealne późną wiosną i latem.
Składniki:
Botwinka to świetna zupa na ciepłe dni, ale jedzona ciągle może się szybko znudzić. Jeśli została ci botwinka z poprzedniego dnia, możesz na jej bazie przygotować przepyszny chłodnik litewski! To danie sprawdzi się doskonale, gdy trudno wytrzymać wysokie temperatury. Jak zrobić chłodnik litewski? Do mocno schłodzonej zupy (najlepiej wyjętej z lodówki) trzeba dolać nabiał, np. kefir, zsiadłe mleko lub maślankę. W zależności od tego ile masz zupy, dobierz odpowiednią ich ilość. Można dodać kilka rodzajów nabiału (to okazja, by wykorzystać na przykład napoczęty jogurt naturalny czy kilka ostatnich łyżek śmietany). Będziesz także potrzebować pół długiego ogórka i kilku rzodkiewek: pokrój je w drobną kostkę i również wrzuć do zimnej zupy.
Chłodnik litewski to danie, które cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy – gdy dodasz odpowiednią ilość kefiru, będzie jaskraworóżowe! Pamiętaj też, aby przechowywać go w lodówce, by zachować jego walory smakowe oraz nie doprowadzić do zepsucia.
Zarówno botwinkę, jak i chłodnik litewski można zjeść solo, a także z dodatkiem jajka na twardo. Wiele osób decyduje się nie dodawać ziemniaków bezpośrednio do zupy, ale podać ją z ugotowanymi osobno tłuczonymi ziemniaczkami. Można je lekko okrasić cebulką lub skwarkami wedle uznania.