Jak zrobić zupę szczawiową z ziemniakami? Prezentujemy błyskawiczny przepis
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, czyli pomysł na szybkie danie obiadowe [PRZEPIS]
REKLAMA
olaru
Zupa szczawiowa z ziemniakami to klasyk obiadów zarówno tych "w tygodniu", jak i od święta. Przygotowuje się ją szybko i smakuje całej rodzinie. Dzięki temu, że jest kwaskowa, wyróżnia się spośród typowych obiadowych wyborów pań i panów domu. Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami?
Fot. Shutterstock/Africa Studio
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa szczawiowa z ziemniakami
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem to dla wielu przyjemne wspomnienie dzieciństwa. Kojarzy nam się z domem, co jest częstym bodźcem, by tę zupę przyrządzić samodzielnie. Lekko kwaskowa, przełamana smakiem jajka sprawdzi się idealnie na pierwsze danie każdego dnia. Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami? Oto prosty przepis.
REKLAMA
Zupa szczawiowa z ziemniakami - przepis
Składniki:
2 litry bulionu (najlepiej domowej roboty, na żeberkach)
400 g świeżego szczawiu lub 1 słoiczek (ok. 300 g) szczawiu konserwowego
3 średniej wielkości ziemniaki
3 jajka (lub więcej, w zależności od preferencji)
3 pełne łyżki śmietany 18 proc.
sól, pieprz
Jak zrobić zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami?
Jajka gotujemy na twardo (o tym, jak przygotować je, by były idealne, pisaliśmy w osobnym artykule).
W garnku zagotowujemy bulion.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Nie trzeba ich przepłukiwać z nadmiaru skrobi, która wydzieliła się podczas krojenia - przyda się nam jako naturalny zagęszczacz do zupy.
Świeży szczaw pozbawiamy ogonków, myjemy i osuszamy, na przykład za pomocą wirówki do sałaty, a następnie drobno siekamy.
Szczaw świeży lub ten ze słoika wraz z ziemniakami wrzucamy do bulionu i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu.
W międzyczasie w miseczce mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, aby się zahartowała, po czym wlewamy ją do garnka.
Całość mieszamy i gotujemy do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Zupę można doprawić solą i pieprzem. Jeśli używaliśmy szczawiu w słoiczku, warto uważać z solą, gdyż często jest już do niego dodana.
Jajka obieramy i kroimy w kostkę lub na ćwiartki. Możemy dodać je do garnka lub podawać osobno na talerzach.
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem
Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu. Jeśli nie macie gotowego bulionu, możecie użyć także kostki rosołowej (najlepiej tej zrobionej samodzielnie) lub przyrządzić go od podstaw. Warto jednak mieć kilka litrów wywaru w zanadrzu - dobrze go zapasteryzować w butelce lub zamrozić w woreczkach strunowych, dzięki czemu w sytuacjach awaryjnych lub po wyjątkowo ciężkim dniu, wystarczy dodać do niego kilka składników i w kilka chwil wyczarować pyszną zupę szczawiową.