W jakiej temperaturze piec kurczaka w całości i w kawałkach? Dzięki tym poradom będzie idealny

Pieczony kurczak to jedna z chętniej wybieranych propozycji na obiad lub podczas rodzinnego przyjęcia. To danie dobrze się prezentuje, a dodatkowo jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Problem może stanowić jedna kwestia - w jakiej temperaturze piec kurczaka? Oto krótki poradnik.

W jakiej temperaturze piec kurczaka?

Temperatura pieczenia kurczaka jest bardzo ważna. Zbyt wysoka sprawi, że mięso przypali się z wierzchu i będzie suche w środku, zaś zbyt niska spowoduje, że wasz kurczak będzie półsurowy. Jak wybrać idealne warunki do pieczenia kurczaka? To zależy od tego, w jakiej formie będziecie go podawać. Pieczecie go w całości, a może same udka albo piersi? Podpowiadamy, jaka temperatura pieczenia kurczaka będzie najlepsza.

W jakiej temperaturze piec kurczaka w całości?

Wiele osób obawia się pieczenia kurczaków w całości. Mają różną wielkość, a zatem wartości w piekarniku także się różnią. Optymalną temperaturą jest 180 stopni Celsjusza (jeśli pieczecie z termoobiegiem, należy zmniejszyć ją do 170 stopni). Pozwoli na ścięcie się mięsa, a jednocześnie się ono nie przypali. To oczywiście zależy też od czasu obróbki. Ogólną zasadą jest pieczenie przez godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeśli więc tuszka waży półtora kilograma, powinno się piec przez półtorej godziny.

Warto raz na jakiś czas oblewać mięso wytopionym tłuszczem, który spływa do brytfanny. Dzięki temu unikniecie przesuszenia, a kawałki będą idealnie soczyste.

W jakiej temperaturze piec udka z kurczaka

Udka z kurczaka można piec na wiele sposobów. Niektórzy preferują długie pieczenie w niskiej temperaturze, na przykład w 150 stopniach Celsjusza przez dwie i pół godziny. Ta metoda sprawdzi się lepiej, jeśli pieczecie dużą liczbę udek, pojawi się bowiem więcej pary wewnątrz piekarnika, co zapobiegnie przesuszaniu się mięsa. Najczęściej jednak udka piecze się w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Proces ten można podzielić na dwa etapy: najpierw piec kurczaka przez 20 minut pod przykryciem, a następnie przez 30 minut bez. Dzięki temu mięso zetnie się w środku, a skórka ładnie się przypiecze, ale nie przypali.

W jakiej temperaturze piec pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka łatwo jest przesuszyć, ponieważ ma w sobie bardzo mało tłuszczu, a przez to, że jest dość gruba, sprawia wrażenie, że trzeba ją długo piec. A wystarczy naprawdę niewiele czasu w piekarniku, by mięso się ścięło. Ile konkretnie? 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza sprawi, że kurczak dojdzie, ale nie będzie przesuszony.

Nawet jeśli nie lubicie skóry, warto piec piersi właśnie z nią. Potem można ją zdjąć, choć taka chrupiąca i przypieczona jest naprawdę pyszna. Pieczenie piersi ze skórą zapewni jej pewien rodzaj izolacji przed utratą wody, a dodatkowo lekko ją natłuści. W efekcie mięso będzie soczyste i bogatsze w smaku.

Kurczak pieczony - temperatura idealna

Temperatura pieczenia kurczaka wcale nie jest trudna do opanowania. Większość przepisów wskazuje, jaka będzie odpowiednia. Kurczak to mięso, które nie potrzebuje dużo czasu do upieczenia, warto więc obserwować, jak się "zachowuje" w trakcie pieczenia.

Na koniec garść wskazówek, jak sprawić, by pieczony kurczak był idealny:

  • Kilka godzin przed pieczeniem warto wymoczyć mięso w solance lub maślance, po czym opłukać je i dokładnie wytrzeć na przykład za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu po obróbce będzie kruche i delikatne.
  • Mięso należy wyjąć z lodówki około godzinę przed planowanym pieczeniem. Jeśli włożycie zimnego kurczaka wprost do nagrzanego piekarnika, zewnętrzna strona i wnętrze będą się piec nierównomiernie.
  • Piersi z kurczaka warto piec w pergaminie, rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Wtedy na pewno wyjdą soczyste. Aby skórka się apetycznie przypiekła, 15 minut przed końcem pieczenia można odkryć pergamin, ostrożnie rozciąć rękaw lub zdjąć pokrywę.
  • Jeśli skórka za bardzo się rumieni, można przykryć kurczaka folią aluminiową, która zahamuje bezpośrednie przypiekanie.
  • Po upieczeniu kurczaka należy go pozostawić poza piekarnikiem przez 10 minut. Sprawi to, że soki rozejdą się równomiernie po całym mięsie i nie wypłyną podczas krojenia.

Zobacz również: