Temperatura pieczenia kurczaka jest bardzo ważna. Zbyt wysoka sprawi, że mięso przypali się z wierzchu i będzie suche w środku, zaś zbyt niska spowoduje, że wasz kurczak będzie półsurowy. Jak wybrać idealne warunki do pieczenia kurczaka? To zależy od tego, w jakiej formie będziecie go podawać. Pieczecie go w całości, a może same udka albo piersi? Podpowiadamy, jaka temperatura pieczenia kurczaka będzie najlepsza.
Wiele osób obawia się pieczenia kurczaków w całości. Mają różną wielkość, a zatem wartości w piekarniku także się różnią. Optymalną temperaturą jest 180 stopni Celsjusza (jeśli pieczecie z termoobiegiem, należy zmniejszyć ją do 170 stopni). Pozwoli na ścięcie się mięsa, a jednocześnie się ono nie przypali. To oczywiście zależy też od czasu obróbki. Ogólną zasadą jest pieczenie przez godzinę na każdy kilogram mięsa. Jeśli więc tuszka waży półtora kilograma, powinno się piec przez półtorej godziny.
Warto raz na jakiś czas oblewać mięso wytopionym tłuszczem, który spływa do brytfanny. Dzięki temu unikniecie przesuszenia, a kawałki będą idealnie soczyste.
Udka z kurczaka można piec na wiele sposobów. Niektórzy preferują długie pieczenie w niskiej temperaturze, na przykład w 150 stopniach Celsjusza przez dwie i pół godziny. Ta metoda sprawdzi się lepiej, jeśli pieczecie dużą liczbę udek, pojawi się bowiem więcej pary wewnątrz piekarnika, co zapobiegnie przesuszaniu się mięsa. Najczęściej jednak udka piecze się w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Proces ten można podzielić na dwa etapy: najpierw piec kurczaka przez 20 minut pod przykryciem, a następnie przez 30 minut bez. Dzięki temu mięso zetnie się w środku, a skórka ładnie się przypiecze, ale nie przypali.
Pierś z kurczaka łatwo jest przesuszyć, ponieważ ma w sobie bardzo mało tłuszczu, a przez to, że jest dość gruba, sprawia wrażenie, że trzeba ją długo piec. A wystarczy naprawdę niewiele czasu w piekarniku, by mięso się ścięło. Ile konkretnie? 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza sprawi, że kurczak dojdzie, ale nie będzie przesuszony.
Nawet jeśli nie lubicie skóry, warto piec piersi właśnie z nią. Potem można ją zdjąć, choć taka chrupiąca i przypieczona jest naprawdę pyszna. Pieczenie piersi ze skórą zapewni jej pewien rodzaj izolacji przed utratą wody, a dodatkowo lekko ją natłuści. W efekcie mięso będzie soczyste i bogatsze w smaku.
Temperatura pieczenia kurczaka wcale nie jest trudna do opanowania. Większość przepisów wskazuje, jaka będzie odpowiednia. Kurczak to mięso, które nie potrzebuje dużo czasu do upieczenia, warto więc obserwować, jak się "zachowuje" w trakcie pieczenia.
Na koniec garść wskazówek, jak sprawić, by pieczony kurczak był idealny:
Zobacz również: