Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis na popularną alternatywę pierogów

Knedle ze śliwkami to kolejna potrawa, która większości z nas kojarzy się z błogimi latami dzieciństwa. Najczęściej podawane latem, z cukrem i śmietaną, z kwaskowymi śliwkami w środku. To świetne danie na obiad lub ożywczy podwieczorek. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to potrawa z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem, do którego zazwyczaj wykorzystuje się śliwki węgierki. Knedle są również popularne u naszych zachodnich sąsiadów, w Niemczech (z niemieckiego Knödl) oraz w Czechach (znane pod nazwą Knedliki). W tradycji kulinarnej naszych sąsiadów knedle są podawane ze słonym nadzieniem. Najczęściej jest to mięso, szpinak lub nadzienie ziemniaczane. Często knedle są również używane jako dodatek do zup.

Przepis na knedle ze śliwkami jest prostszy niż może się wydawać. Kluczem do sukcesu jest poprawnie przygotowane ciasto, do którego potrzebne są głównie ziemniaki oraz mąka. Kolejne składniki bezpośrednio wpływają na smak nadzienia, czyli śliwek. A te możemy już przygotować wedle własnego uznania - na słodko lub kwaśno.

Przepis na knedle ze śliwkami - składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 300 – 400 g śliwek węgierek
  • cynamon
  • 50 g cukru lub cukru pudru
  • gęsta śmietana 18 proc.

Jak zrobić knedle ze śliwkami – przygotowanie krok po kroku:

  1. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Najpierw należy je starannie obrać i oczyścić pod bieżącą wodą. Gotujemy ziemniaki wg. standardowego przepisu w osolonej wodzie (zobacz również: Jak zrobić idealne puree ziemniaczane?).
  2. Po ugotowaniu ziemniaków dokładnie je odcedzamy i rozgniatamy. Zostawiamy do ostudzenia.
  3. Myjemy śliwki i usuwamy z nich pestki. Robimy to tak, aby kształt śliwki pozostał taki sam. Nie rozkrawamy owoców na dwie połówki.
  4. Tak oprawione śliwki przesypujemy do naczynia i zasypujemy je cynamonem oraz cukrem lub cukrem pudrem. Robimy to wedle uznania.
  5. Robimy ciasto na knedle. Na stolnicy rozsypujemy mąkę. Wbijamy do niej całe jajko i na całość wykładamy rozgniecione i całkowicie ostudzone ziemniaki. Całość mieszamy i łączymy w jednolite ciasto.
  6. Gdy ciasto na knedle już stężeje, formujemy z niego kulki o średnicy ok. 3-4 cm. Potem rozpłaszczamy je dłonią lub wałkiem na cieńsze placuszki.
  7. Na środku każdego placuszka układamy śliwkę, na którą następnie naciągamy ciasto. Im cieńsza warstwa ciasta wokół śliwki, tym delikatniejsze wyjdą nam knedle. Pamiętajmy jednak o starannym sklejeniu brzegów ciasta. Tak ulepione knedle odkładamy na powierzchnię wcześniej oprószoną mąką.
  8. Jak długo gotować knedle? W głębokim garnku zagotowujemy osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej nasze knedle i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu należy odczekać ok. 3-4 minuty.
  9. Po tym momencie dokładnie odcedzamy knedle, tak aby odciekły z nadmiaru wody.
  10. Jak podawać knedle ze śliwkami? Knedle podajemy na talerzu z odrobiną gęstej śmietany i cukrem białym lub cukrem pudrem. i cynamonem. Niektórzy lubią również knedle z bułką tartą (taką, jak do kalafiora czy fasolki szparagowej).

Zobacz również nasz przepis na knedle z truskawkami w wersji wideo:

Zobacz wideo

Jak zamrozić knedle?

Gdy przygotujemy zbyt dużo knedli ze śliwkami, możemy je z powodzeniem przechowywać w zamrażarce. Knedle ze śliwkami należy mrozić dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu. To bardzo ważne, gdyż knedle surowe mogą po rozmrożeniu rozpaść się w procesie gotowania.

Ugotowane knedle możemy ułożyć na plastikowej tacy, w niewielkich odstępach, tak by nie przymarzły do siebie. Po wyciągnięciu z zamrażarki, są gotowe do ugotowania.

Jak przyrządzić knedle ze śliwkami?

Knedle ze śliwkami to świetny pomysł na pożywne letnie danie. W naszym przepisie zastosowaliśmy śliwki jako nadzienie, polecamy wam jednak również spróbować knedli z truskawkami.

Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na knedle ze śliwkami. Mamy nadzieję, że wszystkie wskazówki w nim zawarte okażą się dla was pomocne. Życzymy wam smacznego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.