Co to jest kimchi?
Kimchi to pozycja z tradycyjnej kuchni koreańskiej. To danie składa się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. W wersji tradycyjnej najczęściej występuje w kimchi kapusta pekińska, rzepa i ogórek. Dobór warzyw jest jednak dowolny. Świetnie sprawdzą się również papryka, cebula, seler czy pietruszka. Kimchi jest daniem pikantnym, głównie za sprawą proszku z ostrej papryki chili. Kimchi w teorii to przystawka i tak też jest podawana w Korei. Może być również dodatkiem do ryżu lub zup.
Słowo kimchi oznacza sfermentowane warzywa lub solone warzywa i pochodzi z języka chińskiego. Kimchi tradycyjne było przygotowywane na okres zimowy, a pierwszym przepisem, o jakim można usłyszeć w doniesieniach z VII wieku, było kimchi z rzepy.
Przepis na kimchi – składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 2 marchewki
- por
- czosnek
- cebula
- pęczek rzodkiewek
- sól, pieprz
- sos rybny - ok. 200 ml
- sos sojowy ok. 100 ml
- ok. 0,5 l wody
- imbir tarty lub świeży
- proszek z papryki chili – Gochugaru
- ok. 100 g cukru
Jak zrobić kimchi? Przygotowanie krok po kroku:
- Sałatę pekińską obieramy i dokładnie myjemy. Odcinamy jej białe końcówki przy korzeniu i następnie kroimy ją w kwadratowe plastry o wymiarach 4x4 cm.
- Zalewamy ją wodą i - po odsączeniu - solimy. Co ok. 30 min mieszamy i obracamy kapustę w misce, aby sól zmiękczyła ją dokładnie. Całkowity czas solenia kapusty to ok. 90 minut.
- Marchewki obieramy i oczyszczamy. Kroimy wzdłuż, aby uzyskać słupki.
- Pora, po umyciu, kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą.
- Czosnek siekamy w cienkie plasterki.
- Świeży imbir kroimy pod skosem w cieniutkie plasterki.
- Rzodkiewki kroimy również w drobną kostkę.
- Zmiękczoną kapustę płuczemy w wodzie, aby usunąć nadmiar soli.
- Pokrojone warzywa wrzucamy razem do dużego garnka.
- Całość zalewamy sosem rybnym oraz sojowym.
- Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- Następnie do wsypujemy ostrą przyprawę Gochugaru. Całość zalewamy ok. 200 ml wody.
- Starannie mieszamy, aż otrzymamy kleistą masę i wszystkie warzywa będą pokryte charakterystyczną czerwoną przyprawą. Do mieszania najlepiej użyć własnych dłoni w rękawiczkach jednorazowych.
- Do wymieszanych warzyw wsypujemy naszą pokrojoną kapustę pekińską.
- Całość staranie mieszamy.
- Po wszystkim przygotowujemy sobie słoiki szklane lub gliniane. Przekładamy rękami do słoików nasze kimchi z garnka. Pamiętajmy, aby słoiki wypełnić do ok. 3/4 ich wysokości. Kimchi w procesie fermentacji wydziela gazy, które kierują się ku górze naczynia.
- Kimchi pozostawiamy w słoiku w temperaturze pokojowej na ok. 2 dni. Po tym czasie jest gotowe do podania. Im dłużej będziemy trzymać kimchi w słoiku, tym jego smak będzie bardziej wyrazisty.
Zobacz również:
Jak podawać kimchi?
Kimchi nadaje się świetnie jako przystawka do azjatyckiego obiadu. Również możemy ją podoawać jako sałatkę do ryżu czy makaronu (w tym przypadku sojowego lub ryżowego). Możemy również przygotować zupę miso, do której możemy dodać kilka łyżeczek kimchi aby wzbogacić jej smak.
Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na kimchi. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego.