Jak zrobić kluski leniwe? Prosty przepis na popularne pierogi leniwe

Kluski leniwe to nic innego jak po prostu pierogi leniwe - pyszne, twarogowe kluseczki, które możemy jadać na wiele sposobów. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji słonej. To wspaniałe danie na letni obiad na słodko lub sycącą przekąskę na podwieczorek. Pokażemy wam, jak w prosty sposób przygotować kluski leniwe we własnej kuchni.

Jak zrobić dobre kluski leniwe?

Sekret dobrych klusek leniwych kryje się w mące i jej ilości. Jej idealne proporcje uczynią nasze kluski odpowiednio lepkimi, ale trzeba też uważać, by nie wyszły nam zbyt twarde i "gumowate". Odpowiednia konsystencja pierogów leniwych jest bowiem bardzo ważna. Inaczej będą źle komponować się z sosem i dodatkami. Ilość mąki w żadnym z przepisów nie przekracza ok. 300 g. Jaka mąka do klusek leniwych? Najczęściej do pierogów leniwych stosuje się dwa rodzaje mąki - mąkę pszenną oraz odrobinę mąki ziemniaczanej.

Jak podawać kluski leniwe? Z czasów dzieciństwa wielu z was na pewno pamięta smak serowych klusek leniwych z kefirem lub gęstą śmietaną. Oczywiście jest to świetne połączenie i polecamy je każdemu. Ponadto możemy podawać je, podobnie jak kopytka, na słono, np. z mięsem w sosie i różnymi surówkami. Świetnie w tej roli spisze się tarta marchew (zobacz przepis na surówkę z tartej marchewki), ogórkowa mizeria czy słodka surówka z tartego selera i rodzynek. Kluski leniwe polecamy również z bułką tartą oraz podsmażanym masełkiem.

Przepis na kluski leniwe – składniki:

  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • ok. 15-20 g mąki ziemniaczanej (łyżka stołowa i pół)
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 150 g)
  • 1 jajko
  • sól

Jak zrobić kluski leniwe? Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zaczynamy od przygotowania twarogu. Przekładamy go do głębokiej miski i delikatnie doprawiamy solą - wystarczy kilka szczypt.
  2. Całość rozgniatamy na drobną masę. Możemy do tego wykorzystać widelec, dużą łyżkę lub tłuczek do mięsa. Im drobniejszy twaróg, tym lepszą konsystencję klusek uda nam się utworzyć.
  3. Do ugniatanego sera z solą dodajemy jedno jajko. Całość nadal ugniatamy.
  4. Przygotowujemy sobie stanowisko do zagniatania ciasta. Potrzebna jest nam stolnica lub blat, który obsypujemy mąką pszenną, wystarczy 1/4 garści.
  5. Na powierzchnię z mąką pszenną wykładamy naszą masę serową. Do całości dodajemy resztę mąki - zarówno ziemniaczanej, jak i pszennej.
  6. Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, zwarte ciasto. Starajmy się nie podsypywać dodatkową ilością mąki, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.
  7. Po zagnieceniu ciasta, formujemy z niego dwie kule. Uformowane fragmenty ciasta rozgniatamy i rozciągamy, tak aby utworzyć z nich podłużny wałek.
  8. Tak uformowany wałek rozcinamy ostrym nożem na kluseczki podobne do kopytek o szerokości ok. 2 cm.
  9. Zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy woda zawrze, dodajemy do niej nasze kluski leniwe.
  10. Ile gotować kluski leniwe? Kluski leniwe gotujemy kilka, kilkanaście sekund. Obserwujemy, jak wypływają na powierzchnię i wyławiamy je łyżką cedzakową. Po wyciągnięciu z wody dajemy im ostygnąć oraz odsączamy z wody, np. na sitku lub desce.

Pierogi leniwe ci się znudziły? Sprawdź nasz przepis na włoskie kluski gnudi z dodatkiem ricotty:

Zobacz wideo

Pierogi leniwe czy kluski leniwe?

W wielu regionach to danie nosi odmienne nazwy, które są często przedmiotem wielu dyskusji, a nawet kłótni w towarzystwie. Jedynym stałym punktem jest niepodważalny smak i prostota wykonania tego dania. Kluski leniwe są łatwe do przyrządzenia oraz bardzo uniwersalne, co ułatwia zaspokojenie potrzeb nawet wymagających konsumentów.

Zachęcamy was do przygotowywania klusek leniwych w waszych kuchniach z różnymi dodatkami. Życzymy powodzenia oraz smacznego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA