Sałatka jarzynowa - niezawodny klasyk nie tylko na świąteczny stół

Sałatka jarzynowa (inaczej sałatka majonezowa) jest pozycją obowiązkową podczas świątecznych uczt. Czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sałatka jarzynowa jest obecna na stole w większości polskich domów. Jest jednak niesamowicie uniwersalna, więc chętnie serwujemy ją również bez okazji. Jak zrobić sałatkę jarzynową? Przepis znajdziecie poniżej.

Tradycyjna jarzynowa sałatka

Sałatka jarzynowa największą popularnością cieszyła się w latach 70. i 80., kiedy to można było ją zamówić w niemal każdym barze. Popularna w naszym kraju sałatka na święta pochodzi jednak ponoć z XIX wieku, a za jej pomysłodawcę uznaje się niejakiego Luciena Oliviera, który był szefem kuchni w moskiewskiej restauracji Hermitage. Stąd też inna nazwa sałatki jarzynowej - sałatka Olivier. Choć dziś już nie jemy jej w oryginalnej wersji (wymagała użycia wielu składników), sałatka majonezowa jest wciąż popularna nie tylko w Rosji i Polsce, ale też w całej Europie.

W naszym regionie każdy potrafi ją przygotować. Jest prosta do przyrządzenia, bardzo smaczna i zawiera warzywa, które z łatwością dostaniemy w każdym warzywniaku. W podstawowej wersji jest to połączenie ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także zielonego groszku, kawałków jajka, ogórków kiszonych (zobacz: Jak zrobić ogórki kiszone?). Niektórzy dodają również cebulę lub pora, a także nieco kwaśnego, chrupiącego jabłka. Całości dopełnia gęsty sos majonezowy, który nadaje sałatce jarzynowej niepowtarzalnej konsystencji oraz smaku.

Przepis na sałatkę jarzynową – składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka na twardo
  • 1/2 cebuli lub kawałek pora (biała część)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • ok. 100 g majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę jarzynową? Przygotowanie krok po kroku:

  1. Świeże jarzyny - z wyjątkiem cebuli - dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórek. Wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy pod przykryciem na średnim płomieniu przez ok. 40 minut.
  2. Po tym czasie odcedzamy warzywa z wody i studzimy. Obieramy ze skórek.
  3. Warzywa wykładamy na deskę do krojenia i kroimy je w niezbyt dużą kostkę.
  4. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kroimy je również w kostkę. Następnie dodajemy do pokrojonych warzyw.
  5. Następnie kroimy ogórki kiszone - również w kostkę. Cebulę (lub pora, w zależności od tego, co wybraliście) kroimy w półplasterki lub drobną kostkę.
  6. Całość mieszamy razem i dodajemy dobrze odcedzony zielony groszek. Wszystkie jarzyny solimy kilkoma szczyptami soli oraz dodajemy kilka szczypt czarnego pieprzu.
  7. Do miski z jarzynami dodajemy majonez oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy, aż sałatka jarzynowa osiągnie kremową konsystencję.
  8. Sałatka jest gotowa do podania, ale warto wstawić ją do lodówki na minimum dwie godziny przed podaniem.

Zobacz również nasz przepis na sałatkę jarzynową w wersji wideo:

Zobacz wideo

Z czym zrobić sałatkę jarzynową?

Sałatka jarzynowa nadaje się znakomicie do każdego dania. To świetny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Doskonale będzie się komponować z kotletem schabowym i ziemniakami. Nadaje się również do śniadania czy kolacji. Świetnie smakuje z pieczywem, serami czy wędlinami. Sama w sobie jest również doskonałą przekąską i - z uwagi na zawartość ziemniaków, marchewki, groszku, jajek i majonezu - sycącym posiłkiem. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na tradycyjną sałatkę jarzynową. Życzymy wam powodzenia podczas przygotowania i smacznego.

Więcej o:
Copyright © Agora SA