Sałatka jarzynowa największą popularnością cieszyła się w latach 70. i 80., kiedy to można było ją zamówić w niemal każdym barze. Popularna w naszym kraju sałatka na święta pochodzi jednak ponoć z XIX wieku, a za jej pomysłodawcę uznaje się niejakiego Luciena Oliviera, który był szefem kuchni w moskiewskiej restauracji Hermitage. Stąd też inna nazwa sałatki jarzynowej - sałatka Olivier. Choć dziś już nie jemy jej w oryginalnej wersji (wymagała użycia wielu składników), sałatka majonezowa jest wciąż popularna nie tylko w Rosji i Polsce, ale też w całej Europie.
W naszym regionie każdy potrafi ją przygotować. Jest prosta do przyrządzenia, bardzo smaczna i zawiera warzywa, które z łatwością dostaniemy w każdym warzywniaku. W podstawowej wersji jest to połączenie ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także zielonego groszku, kawałków jajka, ogórków kiszonych (zobacz: Jak zrobić ogórki kiszone?). Niektórzy dodają również cebulę lub pora, a także nieco kwaśnego, chrupiącego jabłka. Całości dopełnia gęsty sos majonezowy, który nadaje sałatce jarzynowej niepowtarzalnej konsystencji oraz smaku.
Zobacz również nasz przepis na sałatkę jarzynową w wersji wideo:
Sałatka jarzynowa nadaje się znakomicie do każdego dania. To świetny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Doskonale będzie się komponować z kotletem schabowym i ziemniakami. Nadaje się również do śniadania czy kolacji. Świetnie smakuje z pieczywem, serami czy wędlinami. Sama w sobie jest również doskonałą przekąską i - z uwagi na zawartość ziemniaków, marchewki, groszku, jajek i majonezu - sycącym posiłkiem. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na tradycyjną sałatkę jarzynową. Życzymy wam powodzenia podczas przygotowania i smacznego.