Sałatka jarzynowa - niezawodny klasyk nie tylko na świąteczny stół
Tradycyjna jarzynowa sałatka
Sałatka jarzynowa największą popularnością cieszyła się w latach 70. i 80., kiedy to można było ją zamówić w niemal każdym barze. Popularna w naszym kraju sałatka na święta pochodzi jednak ponoć z XIX wieku, a za jej pomysłodawcę uznaje się niejakiego Luciena Oliviera, który był szefem kuchni w moskiewskiej restauracji Hermitage. Stąd też inna nazwa sałatki jarzynowej - sałatka Olivier. Choć dziś już nie jemy jej w oryginalnej wersji (wymagała użycia wielu składników), sałatka majonezowa jest wciąż popularna nie tylko w Rosji i Polsce, ale też w całej Europie.
W naszym regionie każdy potrafi ją przygotować. Jest prosta do przyrządzenia, bardzo smaczna i zawiera warzywa, które z łatwością dostaniemy w każdym warzywniaku. W podstawowej wersji jest to połączenie ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także zielonego groszku, kawałków jajka, ogórków kiszonych (zobacz: Jak zrobić ogórki kiszone?). Niektórzy dodają również cebulę lub pora, a także nieco kwaśnego, chrupiącego jabłka. Całości dopełnia gęsty sos majonezowy, który nadaje sałatce jarzynowej niepowtarzalnej konsystencji oraz smaku.
Przepis na sałatkę jarzynową – składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajka na twardo
- 1/2 cebuli lub kawałek pora (biała część)
- 1 puszka zielonego groszku
- ok. 100 g majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę jarzynową? Przygotowanie krok po kroku:
- Świeże jarzyny - z wyjątkiem cebuli - dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórek. Wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy pod przykryciem na średnim płomieniu przez ok. 40 minut.
- Po tym czasie odcedzamy warzywa z wody i studzimy. Obieramy ze skórek.
- Warzywa wykładamy na deskę do krojenia i kroimy je w niezbyt dużą kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kroimy je również w kostkę. Następnie dodajemy do pokrojonych warzyw.
- Następnie kroimy ogórki kiszone - również w kostkę. Cebulę (lub pora, w zależności od tego, co wybraliście) kroimy w półplasterki lub drobną kostkę.
- Całość mieszamy razem i dodajemy dobrze odcedzony zielony groszek. Wszystkie jarzyny solimy kilkoma szczyptami soli oraz dodajemy kilka szczypt czarnego pieprzu.
- Do miski z jarzynami dodajemy majonez oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy, aż sałatka jarzynowa osiągnie kremową konsystencję.
- Sałatka jest gotowa do podania, ale warto wstawić ją do lodówki na minimum dwie godziny przed podaniem.
Zobacz również nasz przepis na sałatkę jarzynową w wersji wideo:
Z czym zrobić sałatkę jarzynową?
Sałatka jarzynowa nadaje się znakomicie do każdego dania. To świetny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Doskonale będzie się komponować z kotletem schabowym i ziemniakami. Nadaje się również do śniadania czy kolacji. Świetnie smakuje z pieczywem, serami czy wędlinami. Sama w sobie jest również doskonałą przekąską i - z uwagi na zawartość ziemniaków, marchewki, groszku, jajek i majonezu - sycącym posiłkiem. Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na tradycyjną sałatkę jarzynową. Życzymy wam powodzenia podczas przygotowania i smacznego.
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci