Aby przyrządzić tradycyjną zupę grochową potrzebny jest nam oczywiście groch. Jaki groch do grochówki? Najczęściej stosuje się groch łuskany w połówkach, ale możemy użyć również grochu zielonego. Ile grochu potrzebujemy na grochówkę? Na jeden garnek zupy grochowej potrzebne nam będzie ok. 400-500 g suchego grochu.
Grochówkę przygotowujemy zazwyczaj na wywarze mięsnym. Do przygotowania bulionu najczęściej stosuje się schab bez kości, żeberka lub łopatkę. Potrzebne będzie też coś z dymnym posmakiem, co nada zupie smaku, np. wędzony boczek. W wersji wegetariańskiej możemy użyć kostki grzybowej lub bulionu warzywnego, a dla dodania zupie wędzonego posmaku, możemy wykorzystać nieco wędzonej papryki.
Jak doprawić grochówkę? Grochówka to zupa kojarzona z warunkami polowymi. Stąd pierwsze na myśl przychodzą nam zioła. I słusznie! Z zupą grochową świetnie będą się komponować: majeranek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, lubczyk czy liście laurowe. Poza tym możemy użyć ostrego pieprzu, aby dodać naszej grochówce odrobinę mocy.
Zobacz również:
Grochówka obowiązkowo musi być podawana z pieczywem. Jego rodzaj zależy od naszych preferencji. Ponadto, poza boczkiem, możemy naszą grochówkę ugotować z kiełbasą. Najlepiej pasować będzie do niej kiełbasa biała lub śląska.
Jak zagęścić grochówkę? Na pewno nie uda się nam tego zrobić za pomocą śmietany. Zamiast tego lepiej wymieszać nieco mąki pszennej (lub ziemniaczanej, jeśli nie jecie pszenicy) z zimną wodą, a następnie rozrobić z ciepłym płynem z zupy i dodać do garnka, dokładnie mieszając, aby uniknąć utworzenia się mącznych "kluseczek" na powierzchni. Mamy nadzieję, że nasz przepis pomoże wam przygotować pyszną grochówkę. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego.