Domowy keczup wymaga naprawdę niewiele pracy, a jest i lepszy, i tańszy niż ten, który można dostać w sklepach. Koniec lata, czyli sezon, w którym pysznych, dojrzałych pomidorów jest dużo i są tanie, to idealna okazja, by przygotować go samodzielnie. Jak? Wystarczy kilka składników i trochę cierpliwości. Cały proces nie jest skomplikowany, a satysfakcja z samodzielnie zrobionego keczupu rekompensuje tych kilkadziesiąt minut czekania, aż masa zgęstnieje.
Składniki:
Opcjonalnie:
Sposób przygotowania:
Gotowy keczup można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chcecie, możecie go zapasteryzować. W tym celu należy umieścić w garnku ścierkę, ustawić na niej zakręcone słoiki i zalać wrzątkiem tak, by woda nie dosięgała do wieczek. Następnie całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie odstawiamy słoiki na bok i pozwalamy im ostygnąć. Wklęsłe wieczko świadczy o poprawnej pasteryzacji. Takie słoiki można przechowywać w spiżarni nawet przez rok.
Oczywiście podstawowymi składnikami do przygotowania keczupu są pomidory. Jednak można do niego dodać też inne warzywa. Świetnie sprawdzi się na przykład papryka, ostra papryczka lub cukinia. Jeśli ciekawi was, jak zrobić keczup z cukinii, sprawdźcie nasze wideo (więcej o tym: Ketchup z cukinii - serio, serio!).
Zobacz również: