Jajecznica z kurkami. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne śniadanie z grzybami [PRZEPIS]
Jajecznica z kurkami - sezonowy klasyk
Sezon na kurki w pełni. To znakomita okazja do tego, by przyrządzić z nich wyjątkowe potrawy. Poza klasycznymi sosami i tartami, dobrze je włączyć również do śniadania. W jakiej postaci? Może razem z delikatną jajecznicą? Podpowiadamy, jak ją zrobić.
Przepis na jajecznicę z kurkami
Składniki:
- 200 g kurek
- 5 jajek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
- Kurki należy przygotować w pierwszej kolejności. Jak oczyścić kurki? Podpowiadamy w osobnym przepisie.
- Następnie rozgrzewamy sporą patelnię wraz z łyżką masła i wrzucamy do środka grzyby. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zmiękną. Możemy je od razu doprawić solą i pieprzem, dzięki czemu szybciej puszczą sok.
- W międzyczasie obieramy cebulę i drobno ją siekamy, po czym dorzucamy do kurek i mieszamy.
- Jajka wbijamy na patelnię. Aby jajecznica była bardziej płynna, można oddzielić żółtka od białek i dodać je na minutę przed zdjęciem patelni z ognia.
- Całość często mieszamy szpatułką, aż jajka będą odpowiednio ścięte. Jajecznicę przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ze świeżą bułeczką lub grzankami posmarowanymi masłem.
Jeśli zdarzyło się wam utopić w jajecznicy skorupkę jajka, bez obaw - jest prosty sposób, by ją wyciągnąć. Sprawdźcie nasz filmik.
Jajecznica z kurkami na śniadanie
Kurki i jajka to idealne połączenie na śniadanie. Jest bardzo sycące i po prostu przepyszne. Jeśli sama jajecznica z kurkami to dla was za mało, warto wzbogacić ją o dodatkowy wymiar smaku. Wystarczy na samym początku przesmażyć na patelni pokrojony boczek, a dopiero potem dodać kurki i całą resztę składników. gwarantujemy, że takie śniadanie da wam mnóstwo energii i zapewni przyjemny start z samego rana. Tylko nie przesadzajcie z ilością, bo to danie może być dosyć ciężkie.
Zobacz również:
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica