Naleśniki z mąki kukurydzanej – fit czy nie?
Czy zmiana mąki pszennej na kukurydzianą sprawi, że naleśniki będą fit? Niestety nie. Kaloryczność obu mąk jest bardzo podobna: kukurydziana ma ok. 369 kcal w 100 g, pszenna natomiast – ok. 364 kcal w tej samej ilości. Wiele zależy od dodatków, z którymi przyrządzimy potrawę. Duszone warzywa, pierś z kurczaka czy domowa konfitura będą na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze niż nutella, wieprzowina z sosem bolońskim lub duża ilość sera. Wiele zależy też od ilości tłuszczu, na którym smażymy naleśniki – starajmy się go używać tylko tyle, ile jest konieczne, by się nie przypaliły (zobacz również: Jak zrobić ciasto na naleśniki, żeby zawsze było idealne?).
Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej,
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 3 jajka,
- 400 ml mleka,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- olej lub oliwa do smażenia
Naleśniki z mąki kukurydzianej - przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę kukurydzianą oraz skrobię.
- Dodaj odrobinę soli i cukru (jeśli przygotowujesz naleśniki wytrawne, możesz dodać więcej soli, jeśli na słodko – większą ilość cukru), wbij jajka i powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając. Możesz mieszać rózgą lub przy użyciu miksera – na wolnych obrotach.
- Wlewaj mleko, aż konsystencja ciasta będzie przypominała gęstą śmietanę i nie będzie w nim grudek.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz (zobacz także: Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!).
- Wlewaj chochlą porcje ciasta, rozprowadzaj je dobrze po dnie patelni i smaż, aż do zrumienienia po obu stronach.
- Po usmażeniu nałóż wybrane nadzienie, podawaj na ciepło, na przykład z nutellą ze śliwek z naszego przepisu.
Zobacz również nasz przepis wideo na wegetariańskie placuszki kukurydziane z jarmużem:
Naleśniki z mąki kukurydzianej bez jajek - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 litra mleka roślinnego (dowolnego),
- 1/2 litra wody gazowanej,
- szczypta soli,
- szczypta cukru
Naleśniki z mąki kukurydzianej bez jajek - przygotowanie:
- Mąkę i skrobię wymieszaj w sporej misce.
- Wlej mleko roślinne, olej i mieszaj wszystko rózgą.
- Powoli wlewaj wodę gazowaną, aż do osiągnięcia konsystencji przypominającej gęstą śmietanę i niezawierającej grudek.
- Całość energicznie wymieszaj rózgą lub przy użyciu miksera na małych obrotach.
- Smaż naleśniki kukurydziane na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zrumienią po obu stronach (czytaj także: Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi i jak temu zapobiec? Wyjaśniamy).
Jak zastąpić jajko w naleśnikach?
Jeśli nie możesz lub nie chcesz jeść jajek, również nie musisz rezygnować z naleśników. Możesz oczywiście użyć wegańskich zamienników tego produktu, które są dostępne w coraz większej liczbie sklepów. Możesz także wypróbować domowe sposoby na zamianę tego składnika. My polecamy dwa: