Skrzydełka w miodzie - palce lizać! Trzy przepisy
Skrzydełka w miodzie to jedna z tych potraw, które najlepiej smakują, jedzone rękami. Marynatę miodową można przygotować na kilka sposobów, zatem każdy bez wątpienia znajdzie swoją ulubioną recepturę. Jak zrobić skrzydełka w miodzie? Zapraszamy po przepis!
Skrzydełka w miodzie – na grilla i nie tylko
Skrzydełka w miodzie doskonale nadają się na grilla. Jeśli jednak nie planujesz go używać, na przykład ze względu na pogodę, śmiało możesz je przyrządzić w piekarniku na patelni. Ta potrawa nie zna pojęcia pory roku – zawsze będzie rewelacyjna! Pamiętaj tylko o tym, by kupić dobrej jakości skrzydełka (najlepiej w zaufanym sklepie mięsnym, a nie w markecie) i prawdziwy miód!
Przepis na skrzydełka w miodzie i sezamie
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 1/2 szklanki płynnego miodu,
- 8 łyżek sosu sojowego,
- 8 łyżek oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki ziaren sezamu,
- sól i pieprz
Jak zrobić skrzydełka w miodzie i sezamie? Przygotowanie krok po kroku:
- Do niedużej miski wlej oliwę, sos sojowy i płynny miód. Wyciśnij i wlej tam także sok z połówki cytryny. W wyciskarce wyciśnij czosnek i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie rozmieszaj, przy użyciu rózgi lub trzepaczki.
- Do sporej miski włóż oczyszczone skrzydełka z kurczaka. Przelej marynatę, obtocz skrzydełka, a następnie posyp mięso sezamem, tak, aby znalazł się on na każdym skrzydełku.
- Przykryj miskę dużym talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po tym czasie przyrządź je: grilluj lub smaż, aż będą rumiane lub piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. W trakcie pieczenia polewaj skrzydełka pozostałą marynatą.
Zobacz również nasz przepis wideo na pyszne skrzydełka buffalo
Przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 1/4 szklanki płynnego miodu,
- 1/4 szklanki musztardy francuskiej,
- szczypta słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić skrzydełka w miodzie i musztardzie? Przygotowanie krok po kroku:
- Do niedużej miski wlej płynny miód i musztardę. Wsyp paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Skrzydełka przełóż do większej miski, polej marynatą i dokładnie rozprowadź ją po mięsie.
- Następnie przykryj talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po tym czasie usmaż je lub ugrilluj na rumiano bądź piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Skrzydełka w miodzie pikantne - przepis
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego, koncentratu lub ketchupu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej,
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz, cukier
Skrzydełka w miodzie pikantne - przygotowanie:
- Do niedużej miski wlej przecier pomidorowy, koncentrat lub keczup.
- Dodaj oliwę oraz wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku. Wsyp mieloną słodką i ostrą paprykę, dodaj szczyptą soli, pieprzu i cukru. Następnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Do dużej miski przełóż skrzydełka, wlej marynatę i dokładnie rozprowadź po mięsie.
- Na koniec przykryj miskę talerzem i włóż skrzydełka do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Smaż lub grilluj je do zrumienienia lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (czas pieczenia – ok. 40 minut).
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku