Skrzydełka w miodzie - palce lizać! Trzy przepisy | Jak ugotować? Haps.pl
Skrzydełka w miodzie - palce lizać! Trzy przepisy
REKLAMA
aleko
Skrzydełka w miodzie to jedna z tych potraw, które najlepiej smakują, jedzone rękami. Marynatę miodową można przygotować na kilka sposobów, zatem każdy bez wątpienia znajdzie swoją ulubioną recepturę. Jak zrobić skrzydełka w miodzie? Zapraszamy po przepis!
Fot. Shutterstock/Marina Onokhina
REKLAMA
REKLAMA
Skrzydełka w miodzie – na grilla i nie tylko
Skrzydełka w miodzie doskonale nadają się na grilla. Jeśli jednak nie planujesz go używać, na przykład ze względu na pogodę, śmiało możesz je przyrządzić w piekarniku na patelni. Ta potrawa nie zna pojęcia pory roku – zawsze będzie rewelacyjna! Pamiętaj tylko o tym, by kupić dobrej jakości skrzydełka (najlepiej w zaufanym sklepie mięsnym, a nie w markecie) i prawdziwy miód!
REKLAMA
Przepis na skrzydełka w miodzie i sezamie
1 kg skrzydełek z kurczaka,
1/2 szklanki płynnego miodu,
8 łyżek sosu sojowego,
8 łyżek oliwy,
sok z połowy cytryny,
1 ząbek czosnku,
4 łyżki ziaren sezamu,
sól i pieprz
Jak zrobić skrzydełka w miodzie i sezamie? Przygotowanie krok po kroku:
Do niedużej miski wlej oliwę, sos sojowy i płynny miód. Wyciśnij i wlej tam także sok z połówki cytryny. W wyciskarce wyciśnij czosnek i dodaj do pozostałych składników. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie rozmieszaj, przy użyciu rózgi lub trzepaczki.
Do sporej miski włóż oczyszczone skrzydełka z kurczaka. Przelej marynatę, obtocz skrzydełka, a następnie posyp mięso sezamem, tak, aby znalazł się on na każdym skrzydełku.
Przykryj miskę dużym talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przyrządź je: grilluj lub smaż, aż będą rumiane lub piecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. W trakcie pieczenia polewaj skrzydełka pozostałą marynatą.
Zobacz również nasz przepis wideo na pyszne skrzydełka buffalo
Zobacz wideo
Przepis na skrzydełka w miodzie i musztardzie
1 kg skrzydełek z kurczaka,
1/4 szklanki płynnego miodu,
1/4 szklanki musztardy francuskiej,
szczypta słodkiej papryki,
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić skrzydełka w miodzie i musztardzie? Przygotowanie krok po kroku:
Do niedużej miski wlej płynny miód i musztardę. Wsyp paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Skrzydełka przełóż do większej miski, polej marynatą i dokładnie rozprowadź ją po mięsie.
Następnie przykryj talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie usmaż je lub ugrilluj na rumiano bądź piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
Skrzydełka w miodzie pikantne - przepis
1 kg skrzydełek z kurczaka,
3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego, koncentratu lub ketchupu,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka słodkiej papryki mielonej,
1,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
1 łyżka oliwy,
sól, pieprz, cukier
Skrzydełka w miodzie pikantne - przygotowanie:
Do niedużej miski wlej przecier pomidorowy, koncentrat lub keczup.
Dodaj oliwę oraz wyciśnięty w wyciskarce ząbek czosnku. Wsyp mieloną słodką i ostrą paprykę, dodaj szczyptą soli, pieprzu i cukru. Następnie wymieszaj wszystkie składniki.
Do dużej miski przełóż skrzydełka, wlej marynatę i dokładnie rozprowadź po mięsie.
Na koniec przykryj miskę talerzem i włóż skrzydełka do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Smaż lub grilluj je do zrumienienia lub upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (czas pieczenia – ok. 40 minut).