Cevapcici to kotlety z mięsa mielonego przygotowywane w Chorwacji oraz innych krajach bałkańskich. W zależności od regionu różnią się nie tylko nazwą, ale także dodatkami, z którymi są podawane. Mięso na cevapcici może być zmielone lub bardzo drobno posiekane. Warto pamiętać, że danie przyrządza się z mieszanego mięsa – np. wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jagnięciny lub cielęciny w podobnych proporcjach. W domowych warunkach spokojnie można wykorzystać tylko wołowinę i wieprzowinę.
W większych sklepach oraz sklepach internetowych można kupić gotową przyprawę do cevapcici. Jeżeli jednak wolisz samodzielnie przygotować taką mieszankę, wykorzystaj: granulowany czosnek, paprykę (słodką i odrobinę ostrej), kminek, pieprz, sól i majeranek. Możesz także skorzystać z mieszanki ziół dalmatyńskich: majeranku, cząbru, rozmarynu, szałwii, tymianku, oregano i bazylii. Do mięsa wmieszaj również bardzo drobno posiekaną lub zblendowaną cebulę.
Składniki:
Zobacz także nasz przepis na souvlaki z sosem tzatziki:
Cevapcicii z sosem tzatziki będzie doskonałym połączeniem. Taki sos przygotujesz z greckiego jogurtu naturalnego, startego świeżego ogórka, rozdrobnionego czosnku, soli i odrobiny oliwy. Tradycyjnie cevapcici można podawać z ajvarem – pastą z pieczonej papryki i bakłażana (warto zrobić go własnoręcznie – to bardzo proste!). Doskonałym dodatkiem będą frytki lub pieczone ziemniaczki, a także inne warzywa. Jeśli nie przepadasz za ajvarem lub sosem tzatziki, zwykły sos czosnkowy również będzie smacznym rozwiązaniem.
To pyszne danie znalazła się również w menu kuchni Hapsa! Nasz redaktor Tomasz zaprosił do współpracy swojego przyjaciela Reda - rapera, producenta muzycznego i dziennikarza, z którym przygotował dla Was specjały prosto z Bałkanów i Maghrebu, czyli Ćevapi i Tabbouleh zawinięte w lawasz.