Pischinger – krakowski przysmak
Krakowski, a raczej austriacki – po raz pierwszy został przygotowany przez wiedeńskiego cukiernika, Oskara Pischingera w XIX wieku. Od nazwiska autora tego przysmaku wzięła się nazwa – pischinger, piszinger. Deser zyskał rozgłos w całej Galicji, więc dobrze jest znany również Polakom w południowej części kraju. Uratował już honor wielu gospodarzy i gospodyń, gdy przyjmowali niezapowiedzianych gości! Jak zrobić pischingera? Zapraszamy po przepis!
Jak zrobić pischingera?
Do pischingera będziesz potrzebować suchych wafli tortowych lub andrutów. Wszystko zależy od tego, jak chcesz podać deser – grubsze, kwadratowe wafle podaje się zwykle pokrojone w skośne kawałki, cieniutkie andruty będą doskonałe do okrągłego torcika. Wafle przekłada się kremem czekoladowym z dodatkiem orzechów. Krem do pischingera również można przygotować na kilka sposobów – jeśli decydujesz się na ten z surowym żółtkiem i alkoholem, nie podawaj go dzieciom.
Piszinger – przepis z mlekiem w proszku
Składniki:
- 150 g suchych wafli tortowych (1 opakowanie),
- 1 kostka margaryny lub masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 6 łyżek kakao,
- 1 szklanka mleka w proszku,
- 1/2 szklanki pokruszonych lub mielonych orzechów
Przygotowanie:
- Do małego garnka wrzuć masło lub margarynę, dodaj cukier i rozpuść, podgrzewając na niewielkim ogniu.
- Doprowadź do wrzenia, dobrze wymieszaj i dodaj kakao.
- Gdy masa trochę przestygnie, wsyp mleko w proszku i połącz wszystkie składniki – starannie rozmieszaj lub krótko zmiksuj.
- Na koniec dodaj pokruszone orzechy.
- Masą smaruj kolejno wafle i układaj jeden na drugim.
- Gdy przełożysz ostatnią warstwę, przykryj suchy wierzch czystą bawełnianą ściereczką i postaw na nim coś ciężkiego.
- Odstaw do przestudzenia, a potem pokrój na mniejsze kawałki (po ostudzeniu a przed pokrojeniem możesz polać wierzch ciasta polewą czekoladową - przepis znajdziesz tutaj).
Jak zrobić pischinger krok po kroku? Sprawdź nasz przepis wideo:
Pischinger z rumem
Składniki:
- 150 g suchych wafli tortowych lub andrutów,
- 200 g masła,
- 3 łyżki kakao,
- 1 lub 1/2 szklanki mielonych orzechów (wedle uznania)
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki cukru pudru (ilość można zmniejszyć lub zwiększyć wedle uznania),
- 2 łyżki rumu
Przygotowanie krok po kroku:
- Masło utrzyj przy pomocy miksera, aż będzie puszyste.
- Stopniowo dodawaj do niego cukier puder, a następnie żółtka.
- Dodaj kakao, orzechy, a na koniec wmieszaj także rum. Utrzyj wszystko na gładką masę.
- Wafle smaruj tak przygotowanym kremem i układaj na sobie.
- Najwyższą warstwę zostaw suchą i całość osłoń czystą ściereczką z bawełny i przyciśnij czymś ciężkim.
- Przechowuj w lodówce, podawaj pokrojony na mniejsze kawałki.
Pischinger - pomysły
Krem do pischingera można urozmaicać na różne sposoby. Jego smak możesz wzmocnić także odrobiną kawy, likierem kawowym czy amaretto. Wykorzystuj różne rodzaje orzechów – dobre będą zarówno włoskie, jak i laskowe, pokruszone, jak i zmielone. Możesz spróbować również wersji z migdałami. Warto także przygotować polewę czekoladową na wierzch – wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady z odrobiną masła i mleka w kąpieli wodnej i polać po wierzchu gotowy (tzn. ostudzony, schłodzony) pischinger.