Ćwikła to nic innego jak rodzaj sałatki przygotowywanej z drobno startych buraków ćwikłowych. Przygotowuje się ją z tartym chrzanem, a doprawia sokiem z cytryny, cukrem i solą (zobacz również: Buraczki na zimę - trzy propozycje). Sprawdźcie przepis na ćwikłę z chrzanem – niezastąpiony dodatek do mięs, wędlin i pasztetów! Nie zapomnijcie zaopatrzyć się w nią przed Wielkanocą!
Składniki:
Zobacz również przepis na pyszne kluski śląskie z dodatkiem buraków:
Jeśli chcesz przygotować większą ilość ćwikły na zimę, trzeba ją zapasteryzować. Będziesz potrzebować odpowiedniej liczby słoików – umyj je dokładnie, wyparz i osusz. Następnie przełóż ćwikłę do nich i mocno zakręć. Do dużego garnka wlej wodę, a na jego dnie połóż bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki i gotuj przez około godzinę.
Pasteryzację słoików możesz też przeprowadzić w piekarniku. Wstaw je do pieca nagrzanego do ok. 110 stopni Celsjusza w taki sposób, by słoiki się nie dotykały, i piecz przez około godzinę.
Ćwikła z chrzanem to doskonały dodatek do różnych mięs i wędlin. Doskonale smakuje także jako dodatek do pasztetów – zarówno tradycyjnych mięsnych, jak i wegańskich oraz wegetariańskich. Bardzo smaczna będzie także kiełbasa z ćwikłą – i wędzona, i kiełbasa biała. Możesz także spróbować jajek na twardo z jej dodatkiem, przyda się do ich faszerowania. Przed świętami Wielkiej Nocy warto zaopatrzyć się w duży jej zapas!
Jeśli nie masz czasu bądź nie chcesz przygotowywać domowej ćwikły z chrzanem, możesz poszukać dobrego produktu w sklepie. Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie ćwikły? Warto unikać substancji zagęszczających – na przykład gumy guar. Większość produktów dostępnym na rynku ma w składzie jednak podstawowe składniki – buraki, chrzan, ocet, cukier i wodę.
Na skład warto także spojrzeć, jeśli używasz chrzanu ze słoiczka zamiast korzenia podczas przyrządzania własnej ćwikły. Unikaj substancji konserwujących, mleka w proszku, pirosiarczynu sodu, zagęszczaczy oraz sztucznych aromatów. Dobrze, by zawartość chrzanu wynosiła co najmniej 60 procent.