Pasztet z selera - smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa | Jak ugotować? Haps.pl
Pasztet z selera - smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa
REKLAMA
aleko
Pasztet z selera to jedna z potraw, od których warto zacząć, gdy oswaja się to warzywo. To jeden z tych przepisów, które na pewno dobrze znają weganie i wegetarianie, spodoba się osobom, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Gotowy zaś, dobrze zrobiony pasztet warzywny z selera bez wątpienia zasmakuje nawet największym sceptykom!
Fot. Shutterstock/Anna Wasniowska
REKLAMA
REKLAMA
Pasztet z selera i marchewki – przepis wegetariański
Składniki:
REKLAMA
2 selery (ok. 1 kg),
3 marchewki (ok. 400 g),
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
1 szklanka bułki tartej,
1/2 kostki masła lub margaryny,
4 jajka,
3 łyżeczki czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki cząbru,
sól i pieprz do smaku,
odrobina oleju
Jak zrobić pasztet z selera i marchewki?
Marchew i selery obierz ze skórki, a następnie selery włóż do garnka z wodą i ugotuj do miękkości (aby przyspieszyć ten proces, możesz pokroić je na mniejsze kawałki).
Marchewki zetrzyj na tarce o największych oczkach.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju.
Po ugotowaniu przestudź seler, a potem przełóż go do dużej miski. Dodaj cebulę, startą marchew, wyciśnięte w wyciskarce ząbki czosnku.
Rozdrobnij seler widelcem lub ręką (powinien być na tyle miękki, by można było go łatwo zmiażdżyć na masę). Wymieszaj z pozostałymi warzywami, a potem wbij jajka, wsyp bułkę tartą i wszystko połącz.
Jeśli masa jest zbyt ciężka, gęsta, dodaj trochę wody (jednak nie więcej niż 3/4 szklanki). Dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Keksówkę lub płaską prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Następnie przełóż masę do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około godziny (maksymalnie półtorej), aż pasztet ładnie zrumieni się z wierzchu.
Rada: Pasztet warzywny z selera i marchewki będzie doskonałym dodatkiem do chleba. Podobnie jak mięsny pasztet, możesz podawać go z konfiturą np. z żurawiny.
Zobacz także nasz przepis na pasztet z jajek:
Zobacz wideo
Pasztet z selera wegański - przepis
Składniki:
1 kg selera,
500 g pieczarek,
2 cebule,
3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
woda,
3 ząbki czosnku,
łyżka tymianku,
łyżka rozmarynu,
1 szklanka bułki tartej,
sól i pieprz
Jak zrobić pasztet z selera i pieczarek?
Selery obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Pieczarki oraz cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij ją, a następnie dorzuć pieczarki i duś, aż będą miękkie.
Do dużej miski przełóż selery i rozdrobnij je, potem dodaj cebulę z pieczarkami oraz wyciśnięty w wyciskarce czosnek.
Do kubka wsyp 3 łyżki siemienia lnianego i dodaj 9 łyżek gorącej wody. Taka mieszanina zastąpi 3 jajka – dodaj ją do masy.
Wsyp bułkę tartą i wszystko zamieszaj. Możesz dodać trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha.
Dopraw tymiankiem i rozmarynem, dodaj także sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub nasmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą).
Piecz przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Pasztet warzywny z selera i pieczarek możesz jeść tak samo, jak pasztet mięsny.