Przepis na naleśniki z jabłkami - tradycyjny
Składniki:
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szklanka wody gazowanej,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżeczki cukru
Na farsz:
- 3-4 jabłka,
- 2-3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak zrobić naleśniki z jabłkami?
- Jabłka ścieramy na tarce o największych oczkach lub kroimy w kostkę. Przekładamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy.
- W trakcie dodajemy cukier i wszystko smażymy przez około 10-15 minut, aż nadmiar wody odparuje. Potem doprawiamy cynamonem.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko.
- Dodajemy także cukier i olej. Wszystko mieszamy rózgą, w trakcie wlewając wodę gazowaną.
- Gdy ciasto osiągnie konsystencję śmietany, będzie gotowe.
- Naleśniki smażymy po obu stronach na dużej patelni: rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy porcję ciasta.
- Po usmażeniu wykładamy na każdy naleśnik porcję jabłek i zwijamy w rulon lub składamy w trójkąty.
Wskazówka: Możesz wypróbować różne mąki do zrobienia naleśników. Spróbuj zrobić je z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej lub gryczanej! Jeśli nie masz pewności, czy ci zasmakują, przygotuj je z mieszanki mąk – połowę podanej ilości mąki pszennej, a połowę tej, którą zamierzasz przetestować. Eksperymentuj! Powodzenia!
Zobacz też nasz przepis wideo na pyszne racuchy z jabłkami i brzoskwiniami:
Co jeszcze zrobić z jabłek?
Z dodatkiem jabłek możemy zrobić nie tylko naleśniki, ale także różne pyszne placuszki. Kto z nas nie lubił maminych czy babcinych racuchów! Jeśli masz ochotę na racuchy z jabłkami, kefir lub jogurt powinny znaleźć się na Twojej liście zakupów. Sam dodatek kefiru sprawi, że będą one bardziej puszyste. Proponujemy bardziej podbić ten efekt i ubić białka! Możesz także dodać łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia – uważaj tylko, by nie przesadzić z ilością, smak nie powinien być wyczuwalny. Sprawdź, jak zrobić pyszne, puszyste racuchy z jabłkami!
Puszyste placki z jabłkami – przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 jabłka,
- olej do smażenia
Jak zrobić puszyste placki z jabłkami na jogurcie lub kefirze?
- Żółtka oddzielamy od białek, białka przelewamy do miski i ubijamy mikserem lub trzepaczką lub rózgą.
- Dodajemy białka i kefir bądź jogurt naturalny.
- Cały czas mieszając, wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon.
- Masa powinna być gęściejsza niż ciasto na naleśniki, należy też wszystko dobrze połączyć, by nie robiły się grudki.
- Następnie obieramy jabłka i wkrajamy je do ciasta.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy kawałki jabłka wraz z porcją masy.
- Smażymy na rumiano po obu stronach.
- Po usmażeniu możemy odsączyć je na płacie ręcznika papierowego.
- Podajemy ciepłe z dodatkiem cukru pudru.