Polewa czekoladowa z kakao jest bardzo prosta do wykonania. Nie jest to może tak banalne jak przygotowanie polewy z torebki, ale daje dużo satysfakcji! Samodzielne zrobienie takiej polewy pozwala także na kontrolowanie jakości składników – to my mamy okazję zwrócić uwagę na to, żeby użyć dobrego masła lub margaryny, kakao bez dodatków czy dopasować ilość cukru. Podpowiadamy, jak zrobić polewę z kakao na kilka sposobów!
Najprostszy przepis na polewę na pewno zna każda osoba, która przygotowuje czasem własne ciasta lub inne słodkości. Łatwo ją przygotować ze składników zwykle znajdujących się w każdym domu.
Składniki:
Do niedużego garnka o grubym dnie włóż masło bądź margarynę, rozpuść je na niewielkim ogniu, pilnując, by się nie przypaliło. Wsyp cukier, dodaj kakao i mleko lub wodę. Wszystko dobrze zamieszaj i podgrzewaj, masa dobrze się połączy.
Zobacz nasz przepis na prosty przysmak z wafli - pischinger:
Taką polewę mogą jeść śmiało weganie, osoby nietolerujące laktozy oraz ograniczające ilość spożywanych tłuszczów.
Składniki:
Przygotowanie:
Do małego garnka wlej wodę, wsyp cukier i kakao. Wszystko zamieszaj i podgrzewaj przez 2-3 minuty, aby składniki się dobrze rozpuściły. Gdy polewa ostygnie (ale nie zastygnie) użyj jej do dekorowania deserów.
Bardziej efektowny wygląd nadamy naszemu ciastu, jeśli zrobimy błyszczącą polewę z kakao. Dzięki dodatkowi żelatyny ma ona inną konsystencję i jest połyskliwa. Ponadto nie kruszy się ona podczas krojenia ciasta. Jak zrobić błyszczącą polewę z kakao?
Składniki:
Przygotowanie:
Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 3 łyżkami stołowymi zimnej wody. Mieszamy dokładnie i odstawiamy, aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Powinna być gotowa po ok. 5-7 minutach.
Do garnuszka wlewamy śmietankę i wodę, dodajemy także cukier oraz kakao. Gotujemy na niewielkim ogniu, pilnując, by nic się nie przypaliło, przez około 15 minut, aż polewa zacznie gęstnieć. Potem zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy, aby wszystko dobrze się połączyło. Schładzamy polewę, wkładając ją do większej miski z lodem lub lodowatą wodą i mieszamy cały czas podczas chłodzenia.
Polewą kakaową można polać całe ciasto po wierzchu, namalować wzorki lub linie. Jeśli mamy inne elementy dekoracyjne, na przykład kuleczki cukrowe, ażurki, kwiaty lub czekoladki, warto zrobić dla nich jednolite tło z gładkiej polewy czekoladowej. Będzie pięknie!