Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - prosty przepis na pyszną imprezową przekąskę
Paszteciki z ciasta francuskiego - dobry pomysł na imprezową przekąskę
Ciasto francuskie to coś, co warto zawsze mieć w lodówce. Można zrobić z niego nie tylko przekąski z ciasta francuskiego na imprezę, lecz także wykorzystać je do przyrządzenia słodkich ciasteczek (jak na przykład faworki z ciasta francuskiego). My polecamy wam zwłaszcza ciasto francuskie ze szpinakiem - proste do przyrządzenia i bardzo smaczne. Zamiast szpinaku możecie również wykorzystać inne nadzienia, np. z pieczarek czy kapusty i grzybów (zobacz również: Krokiety z kapustą i grzybami nie tylko do barszczu - idealne na piątkowy obiad [PRZEPIS]).
Zobacz także nasz przepis wideo na podręczny pasztecik podróżny w kształcie warkocza:
Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - przepis
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (w sklepie szukaj tego dobrej jakości, na bazie masła, a nie oleju palmowego)
- 2 opakowania mrożonego szpinaku (może być mrożony lub w liściach)
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku lub łyżka czosnku sypkiego
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- dodatkowo: jajko do posmarowania pasztecików ze szpinakiem
- opcjonalnie: sezam do posypania (biały lub mieszanka białego i czarnego
Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - przygotowanie krok po kroku:
- W garnku roztop masło.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż na maśle.
- Zanim czosnek się zrumieni, wysyp do garnka szpinak. Podlej odrobiną wody i duś, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
- Szpinak dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw do ostudzenia.
- Gdy szpinak będzie już ostudzony, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki. Otwórz opakowanie i rozwiń ciasto. Pokrój je na pół, a następnie każdy z kawałków krój na pół tak, aby uzyskać 16 prostokącików.
- Na każdy z prostokątów wyłóż po kopiastej łyżce szpinaku.
- Złóż ciasto na dwie części i zlep brzegi pasztecików.
- Każdy z pasztecików natnij w trzech miejscach, a następnie wyłóż je na blasze pokrytej papierem.
- Roztrzep jajko i posmaruj nim każdy z pasztecików. Jeśli chcesz, posyp je również sezamem.
- Piecz paszteciki przez około 20 minut, aż do zrumienienia.
Rada: Do szpinaku, w trakcie jego duszenia, możesz dodać również nieco ulubionego sera. Sprawdzi się zarówno ser z niebieską pleśnią, jak i parmezan. Dobrym wyborem będzie również miękka feta lub bryndza - jeśli jednak będziesz ich używać, zmniejsz ilość soli, którą będziesz doprawiać szpinak (zobacz także: Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem).
Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem najlepiej smakują na ciepło, jednak można je również jeść na zimno. Najlepiej przechowywać je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy