Pigwa i pigwowiec to bardzo podobne do siebie rośliny, a ich owoce można spożywać w podobny sposób. Na pewno nie powinniśmy ich jeść na surowo, ponieważ są bardzo twarde i kwaśne. W przetworach jednak są doskonałe, a ponadto zawierają dużo witaminy C. Warto je przyrządzić nie tylko dla wyjątkowego smaku, ale także, by ustrzec się przed jesienno-zimowymi przeziębieniami. Na pewno milej będzie je spożywać niż łykać tabletki. Jak zrobić przetwory z pigwy i pigwowca na zimę? Zapraszamy po przepisy!
Składniki:
Składniki:
Składniki:
Owoce pigwowca dokładnie umyj i usuń z niego wszystkie nasionka. Następnie pokrój owoce w drobną kostkę. W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody z 3 i 1/4 szklanki cukru. Doprowadź roztwór do wrzenia i upewnij się, że cukier się dobrze rozpuścił. Następnie wrzuć pokrojone owoce pigwowca i gotuj je przez około 25 minut, by stały się miękkie, a nawet rozpadały się. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce były dobrze rozdrobnione. Przygotuj słoiki – umyj je dokładnie i wyparz i osusz. Gorącą konfiturę z pigwowca przełóż do słoików, zakręć mocno ich zakrętki i postaw do góry dnem. Pokrywki powinny się zassać – sprawdź to koniecznie po wystudzeniu. Jeśli się nie zassały, pasteryzuj słoiki przez około 20 minut we wrzątku.
Najlepszy domowy sposób na przeziębienie? Wypróbuj nasz przepis na domowe cukierki na przeziębienie:
Zarówno sok, jak i syrop z pigwy będą doskonałym dodatkiem do jesiennych i zimowych rozgrzewających herbat. Jeśli szukasz zamiennika dla herbatki z miodem, cytryną i imbirem, przetwory z pigwy to doskonałe rozwiązanie! Możesz też je wykorzystać do przygotowania pysznej wody smakowej. Syropem możesz skrapiać także niektóre desery. Konfitura z pigwowca natomiast będzie doskonała do naleśników, ciast i ciasteczek. Na pewno posmakuje wszystkim, którzy lubią lekko kwaśne przetwory i znudził im się klasyczny dżem truskawkowy i tradycyjne powidła ze śliwek.