Przetwory z pigwy - jak je przygotować? Podajemy przepisy

Przetwory z pigwy są bez wątpienia dobrze znane naszym rodzicom i dziadkom. Dziś nie są aż tak popularne jak kiedyś, ale wiele osób nadal je przygotowuje. Nic dziwnego - w końcu przetwory z pigwy są bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy! To rewelacyjny pomysł na uzupełnienie zapasów w spiżarni i poprawienie odporności. Sprawdź, jak zrobić przetwory z pigwy!

Pigwowiec i pigwa - przetwory

Pigwa i pigwowiec to bardzo podobne do siebie rośliny, a ich owoce można spożywać w podobny sposób. Na pewno nie powinniśmy ich jeść na surowo, ponieważ są bardzo twarde i kwaśne. W przetworach jednak są doskonałe, a ponadto zawierają dużo witaminy C. Warto je przyrządzić nie tylko dla wyjątkowego smaku, ale także, by ustrzec się przed jesienno-zimowymi przeziębieniami. Na pewno milej będzie je spożywać niż łykać tabletki. Jak zrobić przetwory z pigwy i pigwowca na zimę? Zapraszamy po przepisy!

Sok z pigwy - przepis

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru

Jak zrobić sok z pigwy?

  1. Owoce pigwy dokładnie umyj i pokrój na kawałki.
  2. Przełóż je do dużego garnka lub do dużego słoja, a następnie zasyp cukrem.
  3. Przykryj gazą i odstaw na około 5 dni.
  4. Po tym czasie przelej sok do butelek.

Syrop z pigwy - przepis

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • woda

Jak zrobić syrop z pigwy?

  1. Owoce pigwy dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
  2. Włóż je do garnka i zasyp cukrem.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę, mieszając co jakiś czas, aż wytworzy się syrop.
  4. Gorący syrop przelej do słoiczków lub do butelek i postaw je do góry dnem, by pokrywa się zassała.

Konfitura z pigwowca - przepis

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg owoców pigwowca,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 i 1/4 szklanki cukru

Konfitura z pigwowca – jak ją przygotować?

Owoce pigwowca dokładnie umyj i usuń z niego wszystkie nasionka. Następnie pokrój owoce w drobną kostkę. W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody z 3 i 1/4 szklanki cukru. Doprowadź roztwór do wrzenia i upewnij się, że cukier się dobrze rozpuścił. Następnie wrzuć pokrojone owoce pigwowca i gotuj je przez około 25 minut, by stały się miękkie, a nawet rozpadały się. Mieszaj co jakiś czas, aby owoce były dobrze rozdrobnione. Przygotuj słoiki – umyj je dokładnie i wyparz i osusz. Gorącą konfiturę z pigwowca przełóż do słoików, zakręć mocno ich zakrętki i postaw do góry dnem. Pokrywki powinny się zassać – sprawdź to koniecznie po wystudzeniu. Jeśli się nie zassały, pasteryzuj słoiki przez około 20 minut we wrzątku.

Najlepszy domowy sposób na przeziębienie? Wypróbuj nasz przepis na domowe cukierki na przeziębienie:

Zobacz wideo

Pigwa – przetwory. Jak je stosować?

Zarówno sok, jak i syrop z pigwy będą doskonałym dodatkiem do jesiennych i zimowych rozgrzewających herbat. Jeśli szukasz zamiennika dla herbatki z miodem, cytryną i imbirem, przetwory z pigwy to doskonałe rozwiązanie! Możesz też je wykorzystać do przygotowania pysznej wody smakowej. Syropem możesz skrapiać także niektóre desery. Konfitura z pigwowca natomiast będzie doskonała do naleśników, ciast i ciasteczek. Na pewno posmakuje wszystkim, którzy lubią lekko kwaśne przetwory i znudził im się klasyczny dżem truskawkowy i tradycyjne powidła ze śliwek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.