Włoska pizza zwykle przygotowywana jest na cienkim cieście. Surowy placek wraz z dodatkami wkłada się do specjalnego pieca, w którym panuje bardzo wysoka temperatura. Taka pizza piecze się dosłownie kilka minut. Domowe piekarniki nie mogą się tak bardzo rozgrzewać. Zwykle maksymalną temperaturą jest 250 stopni Celsjusza.
Okazuje się jednak, że da się lekko zmodyfikować sposób pieczenia pizzy, by warunki panujące wewnątrz piekarnika były podobne do tych w prawdziwym piecu do pizzy. Co prawda nie osiągniemy temperatury 500 stopni Celsjusza, ale sposób grzania będzie bardzo zbliżony. Jak to zrobić? Będziecie potrzebowali kratki do pieczenia, a także blaszki do ciasta.
Jeśli macie w domu specjalny kamień do pieczenia pizzy, możecie go położyć na kratce zamiast odwróconej blaszki. Ten materiał bardzo dobrze się nagrzewa i długo trzyma ciepło, więc jest idealny do pieczenia pizzy.
Pamiętajcie, by ciasto nie było zbyt grube. Przez gorącą temperaturę przypiecze się na zewnątrz, ale w środku będzie surowe. Jeśli wolicie pizzę na grubym cieście, najlepiej piec ją w standardowy sposób.
A jak przygotować perfekcyjne ciasto do pizzy? Koniecznie zobaczcie poniższy filmik. Pokazujemy w nim przepis na prawdziwie włoską pizzę. Przygotujcie listę zakupów.
Zobacz również: