Empanadas - meksykańskie pierożki nie tylko na imprezę
Link został skopiowany
Empanadas - meksykańskie pierożki nie tylko na imprezę
REKLAMA
aleko
Empanadas to doskonała potrawa, którą spokojnie możesz przygotować jako przystawkę na imprezę albo podać jako danie główne. Sprawdzą się idealnie, ponieważ są wyjątkowo pyszne. Mają tylko jedną wadę: ciągle ich za mało! Jak przygotować pyszne pierożki empanadas? Zapraszamy po przepis!
Fot. iStock.com/Aleksandr_Vorobev
REKLAMA
REKLAMA
Co to jest empanadas?
Empanadas to pyszne pierożki, które są bardzo popularne w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie. Można je smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku – obie wersje są bardzo smaczne, dlatego ci, którzy wolą, by były lżej strawne, nie powinni się obawiać! Najczęściej podaje się je z wołowiną i przyprawami lub z farszem warzywnym. Sprawdź, jak je przygotować!
Do dużej miski wsyp obie mąki. Dodaj olej i wodę, a następnie zagnieć wszystko razem. Uformuj kulę, a potem podziel ją na mniejsze kawałki. Rozwałkuj ciasto i powycinaj niedużą szklanką kółka.
Cebulę pokrój w kosteczkę, a marchewkę, cebulę, cukinię i pietruszkę zetrzyj na tarce o największych oczkach.
Skórkę pomidora natnij dookoła i zalej go wrzątkiem. Obierz go ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
Czosnek wyciśnij w wyciskarce.
Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia i wrzuć cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj pozostałe warzywa.
Wszystko smaż przez kilka minut. Następnie dodaj rozdrobniony czosnek, dopraw papryką, bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw, by ostygło.
Potem nakładaj łyżkę farszu na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta i zlepiaj brzegi, by powstały pierożki.
W głębokim garnku rozgrzej olej i smaż pierożki (maksymalnie 2-3 jednocześnie), aż będą rumiane i chrupiące. Podawaj z ostrym dipem.
Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie dodaj schłodzone masło i przesiekaj razem z mąką. Potem wbij jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wszystko zagnieć, wlewając odpowiednią ilość zimnej ody, aby ciasto nie było ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Zagnieć w kulkę i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Szczypior posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie wyłóż mięso.
Wszystko wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, słodką oraz wędzoną paprykę, kmin rzymski, chilli. Połącz i smaż przez kilka minut. Na koniec dopraw pieprzem i solą do smaku. Ostudź.
Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę. Podsyp ją mąką i rozwałkuj ciasto.
Wykrawaj kółka szklanką lub inną formą, w zależności od tego, jak duże pierożki chcesz otrzymać.
Do każdego włóż porcję farszu oraz trochę posiekanego szczypioru i zalep brzegi, a następnie posmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Jak upiec empanadas? Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a na papier do pieczenia wyłóż pierożki. Piecz je przez około pół godziny, aż będą rumiane.