Co to jest empanadas?
Empanadas to pyszne pierożki, które są bardzo popularne w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Argentynie. Można je smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku – obie wersje są bardzo smaczne, dlatego ci, którzy wolą, by były lżej strawne, nie powinni się obawiać! Najczęściej podaje się je z wołowiną i przyprawami lub z farszem warzywnym. Sprawdź, jak je przygotować!
Empanadas wegetariańskie smażone – przepis
Składniki:
Empanadas – ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki kukurydzianej,
- 5 łyżek oleju,
- zimna woda
Empanadas – farsz wegetariański:
- 2 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz,
- oliwa lub olej do smażenia
Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia pierożków
Empanadas – przygotowanie
- Do dużej miski wsyp obie mąki. Dodaj olej i wodę, a następnie zagnieć wszystko razem. Uformuj kulę, a potem podziel ją na mniejsze kawałki. Rozwałkuj ciasto i powycinaj niedużą szklanką kółka.
- Cebulę pokrój w kosteczkę, a marchewkę, cebulę, cukinię i pietruszkę zetrzyj na tarce o największych oczkach.
- Skórkę pomidora natnij dookoła i zalej go wrzątkiem. Obierz go ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
- Czosnek wyciśnij w wyciskarce.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia i wrzuć cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj pozostałe warzywa.
- Wszystko smaż przez kilka minut. Następnie dodaj rozdrobniony czosnek, dopraw papryką, bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw, by ostygło.
- Potem nakładaj łyżkę farszu na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta i zlepiaj brzegi, by powstały pierożki.
- W głębokim garnku rozgrzej olej i smaż pierożki (maksymalnie 2-3 jednocześnie), aż będą rumiane i chrupiące. Podawaj z ostrym dipem.
Zobacz nasz przepis wideo na empanadas:
Empanadas pieczone z farszem mięsnym
Empanadas – ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka + 1 do posmarowania ciasta,
- 250 g schłodzonego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- zimna woda
Empanadas – farsz mięsny:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szczypta chilli,
- pieprz i sól,
- olej do smażenia,
- kilka pędów szczypioru
Empanadas – przygotowanie:
- Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie dodaj schłodzone masło i przesiekaj razem z mąką. Potem wbij jajka, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wszystko zagnieć, wlewając odpowiednią ilość zimnej ody, aby ciasto nie było ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Zagnieć w kulkę i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Szczypior posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie wyłóż mięso.
- Wszystko wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, słodką oraz wędzoną paprykę, kmin rzymski, chilli. Połącz i smaż przez kilka minut. Na koniec dopraw pieprzem i solą do smaku. Ostudź.
- Schłodzone ciasto wyłóż na stolnicę. Podsyp ją mąką i rozwałkuj ciasto.
- Wykrawaj kółka szklanką lub inną formą, w zależności od tego, jak duże pierożki chcesz otrzymać.
- Do każdego włóż porcję farszu oraz trochę posiekanego szczypioru i zalep brzegi, a następnie posmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
- Jak upiec empanadas? Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a na papier do pieczenia wyłóż pierożki. Piecz je przez około pół godziny, aż będą rumiane.